Vložil lake, 20. Leden 2015 - 8:36

Toto se zde už řešilo. Soudím, že váš předseda nemá pravdu a vykládá zákon „vzhůru nohama“.

Ani ZoVB, ani vzorové stanovy totiž neupravovaly otázku zda se vlastník jednotky může nechat zastoupit při účasti a hlasování na shromáždění.

Podle § 10 NOZ platí, že [n]elze-li právní případ rozhodnout na základě výslovného ustanovení, posoudí se podle ustanovení, které se týká právního případu co do obsahu a účelu posuzovanému právnímu případu nejbližšího.

Oním ustanovením, které se týká právního případu co do obsahu a účelu posuzovanému právnímu případu nejbližšího, je ode dne 1.1.2014 ustanovení § 1185 NOZ.

Podle § 1185 NOZ (v části o bytovém spoluvlastnictví) platí, že spoluvlastníci jednotky zmocní společného zástupce, který bude vykonávat jejich práva vůči osobě odpovědné za správu domu. To platí i v případě manželů, kteří mají jednotku ve společném jmění.

Z uvedeného je zřejmé, že zastoupení na shromáždění je nejen možné, ale dokonce (v určitých případech) povinné. Zákonodárce zde výslovným a určitým pozitivním ustanovením založil právo vlastníka jednotky nechat se zastoupit. Zároveň je právnická osoba SVJ povinna toto zastoupení vždy strpět.

Tím je jednou provždy vyřešeno, že vlastník jednotky se může nechat podle své úvahy zastoupit jinou osobou při jednání vůči osobě odpovědné za správu domu. Možnost nechat se zastoupit je třeba vztáhnout na všechny případy, což vyplývá přímo z článku 11 Listiny základních práv a svobod: práva všech vlastníků je třeba posuzovat shodným způsobem. Co je umožněno spoluvlastníkům jednotky, je per analogiam umožněno každému vlastníkovi jednotky. Obecné podmínky pro plnou moc jsou uvedeny v NOZ:

89/2012 Sb. § 441
(2) Zmocnitel uvede rozsah zástupčího oprávnění v plné moci. Netýká-li se zastoupení jen určitého právního jednání, udělí se plná moc v písemné formě. Vyžaduje-li se pro právní jednání zvláštní forma, udělí se v téže formě i plná moc.

Na zastoupení na základě plné moci má tedy nárok jak vlastník jednotky(2012) vůči SVJ(2012), tak i vlastník jednotky(1994) v SVJ(2000). Jiná tvrzení považuji za protiprávní.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.