Vložil Pope (bez ověření), 12. Leden 2015 - 13:39

Prosím Vás – kotle mají živostnost 10 let? A to jako jaké značky a odkud? Kondezační kotel, za předpokladu, že za ním stojí renomovaná, světově proslulá firma, udržíte v případě pravidelných (ročních) odborných servisů ve spolehlivém chodu minimálně 20 let.

Avšak abych se s někým anonymně přel na internetu, z toho už jsem takřka, jak se říká, vyrostl. Tyto diskuze bývají vesměs o ničem. Takže už jen stručně:

Pokud mě srovnáváte se šmejdy, jejichž jediným cílem je okrást důchodce,prosím, když Vám to udělá radost. Ovšem nejsem ani prodejce, ani projektant, ani zástupce nějakého výrobce, s kotelnami „nešmelím“ a v podstatě je mi úplně jedno, kdo si čím topí, zda nakupuje teplo z CZT, nebo provozuje domovní kotelnu. Jen jsem si dovolil zareagovat na Vaše původní tvrzení, že dodávka tepla z CZT s cenou 680 Kč/GJ pro dům s 38 byty je ekonomicky výhodnější, než domovní kotelna. Není, nicméně je každého záležitostí, jak se k tomu postaví, jaký ekonomický rozbor je ochotem akceptovat a nebo si jej sám udělat. Zásadně se nikdy nikomu nepodbízím, jsem ochoten diskutovat o záležitosti jen v případě, že za mnou (nebo za námi) kdokoliv přijde slušně. Tudíž Vám Váš názor nevyvracím a naprosto klidně si jej ponechejte. I když se mýlíte.

Problematika domovních kotelen je totiž docela rozsáhlá, složitá i sofistikovaná záležitost, tak snad ještě dodám, že zásadně vždy záleží na velikosti otopné plochy v domě, protože domnívat se, že v domě s 10 byty s plochou ani ne 1.000 m2 má smysl budovat kotelnu, je scestné. Podobně seřízení provozu kotelny tak, aby co nejúčinněji poskytovala kondenzační efekt, a tím úspory paliva (zemního plynu), bývá docela hodinářská práce. Ovšem s tím si mnozí „šéfové“ SVJ vůbec nelámou hlavy, netuší, co ve skutečnosti je kaskádová kondezační kotelna, co obnáší její řádná obsluha, a nechávají ji futrovat (všechny namontované kotle) stabilně na 70–80 stupňů, aniž by si uvědomovali, jakou mědvědí službu jí samotné i jejím majitelům (jejich peněženkám) poskytují…

A snad ještě, pro zajímavost, dodám: Když se jedno SVJ v našem okolí rozhodlo před třemi lety vybudovat vlastní kotelnu, dodavatel tepla se samozřejmě bránil, jak se dalo, dokonce si svá údajně věrohodná tvrzení nechal zpracovat soudním znalcem. Vyvrácení nesmyslů, které ve svém „fundovaném rozboru“ znalec konstatoval, nás stálo 14 dní práce, přičemž jsme ekonomický rozbor mezi náklady z CZT a z domovní kotelny verifikovali nikoli pouze prostou dobou návratnosti, jak se vesměs činí (a pak jsou do éteru vypouštěny nesmysly o ceně 300 Kč/GJ a návratnosti 3–4 roky), nýbrž rovněž reálnou dobou návratnosti včetně ukazatele Čistá současná hodnota (NPV)a údaje Vnitřní výnosové procento(IRR). SVJ posléze odvolání na „celé čáře“ vyhrálo a kotelna dnes zvesela vytápí dům a připravuje TUV.

Ale jak píšu – klidně si (kdokoli) ponechte svůj názor coby neměnně platný :-)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.