Vložil lake, 13. Leden 2015 - 5:15

Pane Vlčku, napřed musím vyvrátit Váš omyl: zákon o obcích se nikde nezmiňuje o vlastnictví vodovodních přípojek. Vaše tvrzení tedy není pravdivé. Nemá žádný právní podklad.

Dále:
Vaše prohlášení vlastníka je vadné. Vodovodní přípojka nekončí na hranici zastavěného pozemku, nýbrž vede od odbočky až k (hlavnímu) vodoměru, a není-li vodoměr, pak k vnitřnímu uzávěru připojeného pozemku nebo stavby. Toto je rozhraní mezi přípojkou a vnitřním domovním rozvodem vody. Hranice pozemku jsou pro věc bezvýznamné.

Vaše prohlášení neříká nic o tom kdo je vlastníkem vodovodní přípojky. Ze samotného obsahu vadného prohlášení bych tedy nic nedovozoval. Je třeba řídit se zákonem o vodovodech a kanalizacích, zejména jeho ustanovením § 3.

  • Vlastníkem vodovodní přípojky pořízené přede dnem 1. ledna 2002 je vlastník pozemku nebo stavby připojené na vodovod nebo kanalizaci, neprokáže-li se opak.
  • Vlastníkem vodovodní přípojky pořízené dne 1.ledna 2002 či později je osoba, která na své náklady přípojku pořídila.

Záleží tedy na tom kdy byla vybudována přípojka k vašemu domu. Pokud k tomu došlo před rokem 2002, je přípojka ve vlastnictví vlastníka domu, pokud se neprokáže opak. Důkazní břemeno nese vlastník domu. Zatím jste neuvedl nic, čím byste prokázal vlastnictví jiné osoby.

Pokud přípojka je z roku 2002 či z pozdější doby, pak situace je jiná: jejím vlastníkem ze zákona je nejspíše město, nebo místní vodárenská společnost. Taková přípojka by se mohla ocitnout v majetku vlastníků jednotek jedině tak, že ji vlastník přípojky převedl na tyto osoby. Důkazní břemeno ohledně převodu nese on.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.