Vložil Vilém (bez ověření), 23. Prosinec 2014 - 14:37

Pane Pavle,

pochvalujete si, že Nejvyšší soud vydal usnesení, které je sice v rozporu s paskvilem NOZ, ale je v zájmu praxe. Ustanovení § 441 NOZ má být Nejvyšším soudem vyloženo proti jejich původnímu obsahu.

Takový postup si dle mého mínění nezaslouží pochvalu. Kde jsme? To je přece úplně špatně, když se NS pokouší výkladem úplně měnit obsah zákonného ustanovení, které není v rozporu s Listinou základních práv a svobod a ústavním pořádkem vůbec, se zásadami, na nichž spočívá tento zákon, jakož i s trvalým zřetelem k hodnotám, které se tím chrání, ani v rozporu s dobrými mravy. NS si přisvojuje pravomoc zákonodárného orgánu? Změnit zákon přece může jedině parlament eventuálně by mohl zrušit nějakou část zákona ještě Ústavní soud. Niko-li Nejvyšší soud.

Teprve teď dochází k naplnění „prasečího práva“ podle lakeho. NS se pokouší výkladem změnit zákon. Zákonnému ustanovení nelze přikládat jiný význam, než jaký plyne z vlastního smyslu slov v jejich vzájemné souvislosti a z jasného úmyslu zákonodárce; nikdo se nesmí dovolávat slov právního předpisu proti jeho smyslu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.