Vložil Poznamka (bez ověření), 17. Prosinec 2014 - 1:26

„Ony se ty náklady doteď neúčtovaly?“ – ale ano, tu změnu zavádí NOZ v § 1180 1) a 2). Podstata změny je, že náklady správy které se účtovaly společně se mají účtovat odděleně – náklady správy (vyúčtuje se v poměru vlastnického podílu jako předtím) dále náklady vlastní správy (vyúčtuje se rovným dílem). Náklady vlastní správy definuje NOZ v § 1180 2) a předpis 366/2013 v § 17 (účetní to budou znát).
„…co na tom tedy máme měnit?“ – jak to řešit – vezměte měsíční předpis příspěvku za správu např. máte 500 Kč, rozdělíte na dvě položky a částky, asi tak „předpis příspěvku za správu“ – 400 Kč a „předpis vlastní správy“ – 100 Kč. Účetnictví se udělá odpovídající rozdělení předpisů, nákladů, vyúčtování atd. Pokud to máte takto v Prohlášení pak to máte asi už dobře, ikdyž nevím zda je to záležitost prohlášení…
„Proč k tomu najednou vláda vydávala nařízení.“ – protože to upřesňuje metodiku „jak to dělat“, aby vzniklo jednotné řešení, jinak by mohl někdo zbytečně pečlivě postupovat a použít vzor členění nákladů pro cenovou kalkulaci nebo ještě jinak, řešení by se dalo vymyslet hodně.
„Stejně tak nechápu, proč se kolem toho rozvíjí taková diskuse.“ – protože vyčlenění nákladů vlastní správní činnosti dle zákona není v souladu s obecnou představou co by měla tato kategorie obsahovat resp. potřebou třídění nákladů pro kalkulační činnost. Ale taková shoda není potřebná, neboť SVJ dělení nákladů řeší z hlediska potřeb vyúčtování a ne pro potřeby kalkulace. Pro sledování ekonomiky SVJ vymezení kategorie „vlastní správní činnost“ dle zákona je dobře a je postačující! To vymezení není potřeba chápat ale používat a podle toho účtovat, a už vůbec ne jazykovou analýzou dokazovat, že je špatně nebo dobře.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.