Vložil J Novák (bez ověření), 15. Prosinec 2014 - 21:07

Dobrý den pane Piskači, v první řadě se musím opravit: zhotovitelem stavby není Metrostav, nýbrž Průmstav. To jsem popletl, ale jak tak koukám po webu, Metrostav má těch problémů snad ještě víc, takže omluva této firmě snad není namístě. K věci:

  • ano, v kupní smlouvě je uvedeno, že konstrukce domu je železobetonová.
  • záruka byla u něčeho 2, u něčeho 3 a u něčeho 5 let, v každém případě už je po záruce.
  • ta nejnovější vodorovná prasklina, která má cca 2 metry na délku, je široká cca 1 mm. Ono se někdy zdá, že to je větší, ale to je zřejmě tím, že ten štuk je tak jako vypouklý. Když na to rukou mírně zatlačím, tak to zapruží a ta prasklina je snad i trochu užší. Z toho usuzuji, že je prasklý „jen“ štuk a ne celá zeď. Mimochodem tou zdí rozumím příčku mezi dvěma pokoji, šířka příčky je cca 15 cm. Zarážející je, že se objevila z ničehonic, až 7 let po kolaudaci. Ale jak říkám, už před více než dvěma lety se z té zdi ozývaly dost hlučné rázy, zpravidla když se prudce změnila venkovní teplota (v zimě i v létě). Ale ty rázy se neozývaly často, před těma dvěma roky možná tak 3–4 za rok, pak chvíli klid, za poslední rok taky možná tak třikrát. Když to nastalo, trvalo to vždy dohromady několik desítek minut. Tím myslím, že se objevil hlučný ráz a praskání jako když hoří dřevo, což trvalo pár vteřin. A pak zase třeba za pět minut. No a celý ten cyklus, jak jsem řekl, několik desítek minut. A pak zase několik měsíců nic.

Co se týče těch starších prasklin u stropu (u lodžie z obou místností), to se snad nezvětšuje. Vypadá to sice větší, ale když to zkoumám podrobně, je to asi tím, že je víc slouplá omítka, takže to vypadá horší. Ten mě bapadá: už asi 2 roky naše SVJ řeší zatékání někde v horních bytech, kvůli čemuž je tam problém s vlhkostí. Ovšem to je v některých horních bytech, tam já nebydlím, nade mnou je ještě pět poschodí. V každém případě nevím, proč mám pojištění bytové jednotky, když si to podle Kooperativy asi budu muset opravit na vlastní náklady. Nicméně jasné je, že mým prvořadým zájmem je, aby mi to nespadlo na hlavu. Díky za případné další reakce Jan Novák

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.