Vložil lake, 20. Prosinec 2014 - 10:15

Vážený VS,
díky za zprostředkování názoru úvěrového „specialisty“. Napřed zkusím odpovědět na Vaše otázky sám. Na závěr uvedu pár poznámek k (nepravdivým) tvrzením onoho „specialisty“.
-----------------------------------------------------------------------------------

• Dotaz: „Jak prokazi novemu vlastnikovi, ze by mel pokracovat v podileni se na splatkach uveru?“

Výše zůstatku Vašeho dluhu bude uvedena v potvrzení od SVJ podle § 1186 NOZ. Tímto potvrzením prokážete nabyvateli jednotky jak výši, tak i důvod Vašeho dluhu. Na základě toho se pak dobrovolně rozhodne, zda Váš dluh při koupi bytu přejímá, či nepřejímá. Je to o dohodě, viz § 1888 odst. 1 NOZ.

Váš dotaz je ovšem formulován zmatečně. Ani Vy, ani nový vlastník se nepodílíte na žádném „splácení úvěru“. Vymeťte si takový názor z hlavy. Nenechte se podvést tvrzeními o údajném Vašem dluhu vůči bance. Takový dluh vlastník jednotky neměl, nemá ani mít nebude. Vy jako vlastník jednotky dnes splácíte zcela jinou částku z jiného právního důvodu: dlužíte SVJ (nikoliv bance), a splácíte splátky tohoto Vašeho dluhu (nikoliv jakési úroky bance). Právním důvodem Vašeho dluhu je to, že SVJ po schválení akce shromážděním uhradilo zhotoviteli platbu za opravy či zhodnocení Vašeho majetku. Vy nyní dlužíte SVJ částku,odpovídající Vašemu alikvotnímu podílu na fakturované ceně díla, viz § 15 odst. 1 ZoVB.

Pokud Vám snad SVJ poskytlo odklad platby se splátkovým kalendářem, vznikla Vám nejspíše i povinnost uhradit veškeré náklady SVJ, spojené se zajištěním této finanční služby.

• Dotaz: " Muze se vlastnik jednotky „vykoupit“ z uveru SVJ splacenim casti sveho podilu?"

Opět zmatečný dotaz o jakémsi „úvěru“. Vlastník přece nemá vůči bance žádné povinnosti a žádný úvěr jí nesplácí. Dosavadní vlastník je dlužníkem SVJ, jeho závazek vznikl před prodejem jednotky a pouze on tedy je povinen svůj dluh uhradit. Máte-li přispět společenství částkou za správu Vašeho majetku (či za jeho technické zhodnocení), pak je pouze věcí smlouvy mezi Vámi a SVJ, zda jste povinen dodržet sjednaný splátkový kalendář, nebo zda splatíte celou částku jednorázově (je -li známa její konečná výše). To my vůbec netušíme, jaké ujednání máte jako dlužník se SVJ, které je Vaším věřitelem.
-----------------------------------------------------------------------------------

K odpovědím úvěrového specialisty uvádím:

Tvrzení č.1: „… vše ohledně úvěru, příspěvků do fondu oprav máte odsouhlaseno na shromáždění a stanov. Tento fakt musí nový spoluvlastník přijmout.“

Nikoliv. V SVJ(2000) neexistuje žádný „fond oprav“ a není zmíněn ani v ZoVB, jehož ustanoveními se řídí SVJ i vlastníci i nadále. Nabyvatel jednotky nemá zákonnou povinnost platit cokoliv na neexistující účel. Jde o podvodné jednání ze strany SVJ a výboru. Dlužníkem zůstává i po prodeji jednotky osoba, pro kterou SVJ opravilo či zlepšilo její majetek (pokud si nesjedná s nabyvatelem jednotky a společenstvím převzetí dluhu podle § 1888 odst. 1 NOZ).

Tvrzení č.2: „Jeho podíl na splátce vychází z podlahové plochy bytu, …“

Už jsem upozornil, že žádný z vlastníků jednotek nemá „podíl“ na jakési „splátce“. To jsou fantazie beze smyslu. Něco jiného je zákonný ručitelský závazek za závazky (dluhy) společenství. Ručení za poměrnou část závazku SVJ by se mohlo uplatnit pouze nebude-li SVJ splácet co dluží bance a ta začne vymáhat platby přímo na ručitelích. Nabyvatel jednotky se stane ručitelem ze zákona v okamžiku, kdy nabude jednotku do vlastnictví.

Tvrzení č. 3: „Podle Občanského zákoníku ručí kterýkoliv spoluvlastník za celý závazek v plné výši.“

To je nepravdivé tvrzení. Kterýkoliv spoluvlastník společných částí domu ručí za závazky (dluhy) společenství pouze do výše svého spoluvlastnického podílu.

Dále platí, že pokud převodce a nabyvatel jednotky sjednali přechod dluhu na nabyvatele podle § 1888 odst. 1 NOZ a § 1186 NOZ, pak převodce zůstává vůči SVJ i nadále ručitelem za celý dluh, který takto na nabyvatele přešel. S prodejem jednotky tedy vzniká prodávajícímu nový ručitelský závazek s nejistou budoucností. Právě to jsem popsal v úvodním příspěvku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.