Vložil lake, 7. Prosinec 2014 - 8:52

Jakým zákonem se řídí vztahy mezi spoluvlastníky? To beze zbytku řeší § 3028 NOZ, přečtěte si jej. Týká se všech spoluvlastnických vztahů, vzniklých podle dosavadní právní úpravy, a nepochybně dopadá i na veškeré závazkové i vlastnické právní vztahy vzniklé podle ZoVB.

Takže většinový vlastník se samozřejmě NESTAL správcem podle § 1192 NOZ. Ustanovení § 1192 se týká pouze domů, rozdělených na jednotky(2012) dne 1.1.2014 a později. Správcem vašeho domu je osoba uvedená v prohlášení vlastníka budovy. O případné změně v osobě správce budete hlasovat podle § 11 odst. 6 ZoVB.

Část NOZ o bytovém spoluvlastnictví je pro vztahy mezi vlastníky jednotek(1994) neaplikovatelná přímo, protože se týká jiných právních vztahů, vzniklých mezi vlastníky jiných jednotek za účinnosti jiné právní úpravy. Na spoluvlastnické vztahy podle ZoVB se nepoužije přímo žádné ustanovení NOZ o bytovém spoluvlastnictví, a tedy ani § 1192.

Je dobré neplést si to. Je třeba zachovat si zdravý rozum a respektovat Ústavu i nálezy Ústavního soudu o podmínkách nepravé retroaktivity právního předpisu.

Dojde-li k novelizaci NOZ, je toto první věc, která by tam měla být vyřešena. Čeká na to 53000 právnických osob a 1,5 milionu vlastníků jednotek. A taky lake …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.