Vložil N. Klainová (bez ověření), 23. Listopad 2014 - 10:13

Pane lake, neodvolávejte se, prosím, na mne, pokud píšete o účetnictví, protože to děláte účelově a většinou na základě nesprávného pochopení mých slov. Já potom, ač nerada, musím reagovat, aby si o mně účetní nemysleli, že jsem se zbláznila.

Připouštím, že příspěvek, na který se odvoláváte, není asi dost jasný. To se mi občas stane. Jinde se většinou vyjadřuji jasněji.

Zcela jednoznačně tedy sděluji, o čem jsem už několikrát psala i na tomto portálu:

Ve styku mezi dodavateli a odběrateli se zásadně neúčtuje o zálohových fakturách, ale až o uhrazených fakturách. To se týká např. účtování zálohových faktur zasílaných dodavateli služeb za teplo, vodu atd., kdy účetní nesprávně účtovali o závazku na účtu 321 Dodavatelé a o pohledávce na účtu 314 Poskytnuté zálohy. O poskytnuté záloze se účtuje až podle výpisu z účtu.

Naproti tomu o předpisech záloh na správu a na služby se v SVJ účtuje zcela běžně.

Jde o jednu ze zvláštností účtování SVJ, u které je třeba využít § 7 odst. 2 ZoÚ, protože účetní metody nelze použít. Na odboru 28 MF to vědí. Na SVJ prostě zapomněli.

Takto jsou naprogramovány účetní programy používané ve velkých účetních kancelářích od samého začátku účtování SVJ.

O tom, jak se účtují předpisy záloh jsem psala v seriálu k účetnictví SVJ v časopise Účetnictví v roce 2003, později ve své knize v roce 2004, dále ve všech souvisejících příspěvcích na www.klaiex.webnode.cz a ve všech příkladech v e-shopku na www.klaiex.cz, kde se vyskytují zálohové příspěvky. Stačí?

Už několikrát jsem uvedla, že na tomto webu nechci o účetnictví diskutovat. Je to velmi složitý obor, ke kterému se tu bohužel vyjadřuje kdekdo, aniž k tomu má odborné předpoklady. Výsledek je bohužel stejný, jako když se já se občas vyjádřím k jiným právním normám, ačkoliv přesně nerozumím psanému textu. V takovém případě přiznám barvu a omluvím se.

Vůbec nechápu, proč má tolik lidí potřebu vyjadřovat se úplně ke všemu a proč se každý nespecializuje na to, v čem je nejlepší. Takto tento portál začínal a byl pro zájemce o SVJ zdrojem nejkvalitnějších informací. Technici radili v technických záležitostech, daňaři v daních, právníci v oborech, kterým rozuměli atd.

Kéž by se ta doba vrátila!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.