Vložil lake, 18. Listopad 2014 - 4:55

Žádný fond oprav neexistuje a vy jste samozřejmě neměli začít nic platit na takový nesmyslný účel. To je váš problém, že se chováte nerozumně. Pátrejte raději po účtu záloh na správu domu. Tam najdete peníze i na opravu vašeho stropu.

Propadlý strop je nepochybně závadou společných částí domu. Bylo třeba závadu zdokumentovat pomocí soudního znalce v oboru staveb, obrátit se prokazatelně na shromáždění s požadavkem na opravu. Po marném uplynutí přiměřené lhůty můžete provést opravu sami vlastním nákladem a vymáhat pak účelně vynaložené náklady přímo na SVJ. Nebude-li ochotno náklady vám uhradit, provedete vzájemné započtení pohledávek a přerušíte hrazení záloh na správu na účet SVJ do doby, než se obě vzájemné pohledávky vyrovnají. Při tom ovšem kontrolujte, zda ostatní hradí své zálohy řádně.

Povinnost hradit vaše zálohy na správu vám ovšem vznikne teprve dnem, kdy dostanete řádný předpis označený jako předpis záloh na správu. Ten jste dosud neobdržel, takže nemáte do dnešního dne povinnost nic hradit na tento účel. To je problém SVJ, nikoliv problém Váš. Za tohoto stavu nemůžete ovšem ani provést vzájemné započtení. Upozorněte předsedkyni.

Nelze podat návrh na „zrušení SVJ“. Lze jedině podat soudu návrh na ustanovení opatrovníka právnické osoby, nefunguje-li její statutární orgán.

Nelze vám poradit nic jiného, než abyste si přečetli štítky „jak kupovat byt“. Už vám to sice nepomůže, ale získáte alespoň určitý náhled na způsob řešení situací při spoluvlastnic­tví domu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.