Vložil X (bez ověření), 5. Listopad 2014 - 14:44

V mnoha starých SVJ budou přijímat stanovy přizpůsobené NOZ, a to i části o bytovém spoluvlastnictví. Tyto stanovy bude schvalovat 3/4 většina (podle dosavadních stanov). Nedělejme si iluze, že si nějaký jednotlivec prosadí schvalování 100%.

(např. Pavel: „Není pravda, že by se po účinnosti NOZ mohly stanovy měnit pouze 100% hlasy. NOZ sice není moc zdařilý předpis, ale takovou hloupost neukládá“)

Jak se tedy může v SVJ(2000) „každý sám za sebe postarat, aby stanovy [přizpůsobené NOZ] obsahovaly to, co v nich má být“?

Tato otázka, kterou považuji za klíčovou, zde byla již párkrát vznesena, ale žádnou jednoznačnou a přesvědčivou odpověď nikdo nedal.

Nevyřeší to ani lakeho návrh novely NOZ. Mám na mysli tu variantu, která stanoví, že SVJ, která vznikla před účinností tohoto zákona, se považují za společenství vlastníků podle tohoto zákona.

Jak tedy postupovat? „Praktik“ Pavel má jasno: stanovy přizpůsobí a nechá je schválit 3/4 většinou přítomných plných mocí. Dejme tomu, že podobně jako osvícený vladař dá svým poddaným dobré stanovy, které budou ku prospěchu všem. To však nemusí být případ jiných SVJ. Někde činovníci zneužijí zpitomělosti většiny členů (pitomé zvíře, původní význam: domácí zvíře, které ztratilo přirozené instinkty, od všesl. slovesa pitati = krmiti). Jak se v takovém případě má jednotlivec bránit? Nedělejme si iluze, toto střetnutí čeká většinu z nás. Měli bychom se na to připravit.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.