Vložil lake, 1. Listopad 2014 - 8:05

Michale,

Váš byt není v „osobním vlastnictví“, protože podle práva neexistuje ani osobní vlastnictví, ani nákladní vlastnictví.

Dům není ve vlastnictví SVJ. Společenství je sluha, údržbář a opravář cizí budovy. Z toho plyne, že SVJ není oprávněno nikomu „prodávat“ části domu.

Žádné komory jste si nekoupil. V domě jste si mohl koupit jedině to, co se dá právně převést: byt či nebytový prostor, tedy jednotku (která má svého vlastníka a je jako jednotka zapsána v katastru na samostatném listu vlastnictví). Nejsou-li komory jednotkami, pak „koupě“ byla absolutně neplatná, protože neexistuje předmět koupě.

Začněte tím, že nám napíšete co jsou ty „komory“ podle Prohlášení vlastníka budovy. Jde o společné místnosti domu? Nebo o věcné příslušenství některých bytů?

Chcete-li měnit podlahovou plochu Vaší jednotky přidáním dalších místností, jedinou cestou k tomu je smlouva se všemi vlastníky jednotek v domě o změně prohlášení vlastníka (obdoba smlouvy o výstavbě) a dále potřebujete souhlasné stanovisko Stavebního úřadu se změnou vnitřního uspořádání Vašeho bytu. Po provedení stavebních úprav a „kolaudaci“ je třeba vložit do katastru změněné Prohlášení.

Teprve tím se stanete vlastníkem bývalých komor.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.