Vložil lake, 3. Listopad 2014 - 8:23

Pane Zdenku, mám jiný názor ohledně stanov SVJ(2012). Soudím, že ustanovení § 564 NOZ se nemůže uplatnit. Ke změně stanov bude nutná veřejná listina vždy.

89/2012 Sb. § 1200
(3) Stanovy vyžadují formu veřejné listiny. To neplatí, zakládá-li se společenství prohlášením o rozdělení práva k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám nebo ujednáním ve smlouvě o výstavbě.

* Poznámka: v textu zákona jsem opravil zjevnou chybu – vynechané slovo „nebo“.

Z uvedeného plyne, že stanovy právnické osoby SVJ(2012) vyžadují formu veřejné listiny. (Totéž platí per analogiam i pro změnu stanov.) Neuplatní se ustanovení § 564 NOZ, neboť § 1200 je ustanovením speciálním ve vztahu k obecnému § 564. Lex specialis derogat legi generali.

Výjimka, uvedená v § 1200 odst. 3 věta druhá, se vztahuje pouze na stanovy přijímané speciálním způsobem při zakládání SVJ(2012). To je jednorázové právní jednání, které se již nikdy neopakuje. Změna stanov po založení SVJ již bude vždy vyžadovat veřejnou listinu.

V průběhu práce na NOZ se tvrdilo, že půjde o přehledný právní předpis, srozumitelný průměrnému člověku. Nějak se to nepovedlo …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.