Vložil Pavel, 1. Listopad 2014 - 18:09

Pane Procházko,

SVJ může samozřejmě vybírat i zálohy na příspěvky podle ustanovení NOZ. NOZ je základním dokumentem soukromého práva. V soukromém právu platí, že co není zakázáno je dovoleno.

Pokud zákonodárce o zálohách mlčí a zálohy výslovně nezakazuje, tak nic nebrání v jejich vybírání.

Obecně: i když by zákon něco stanovoval, ale nezakazoval by výslovně možnost odchýlení od tohoto ustanovení, tak si mohou osoby ujednat práva a povinnosti odchylně (§ 1/2 NOZ).

Problém je v tom, že by příspěvky resp. zálohy měly být stanoveny na základě nějakého plánu.

Využití části příspěvků/záloh se opakuje. Např. poplatek správci, vedení účetnictví, úklid, nařízené revize, drobné opravy při poškození majetku atd. U nás to máme zařízeno ve stanovách tak, že pokud se neschválí rozpočet, tak platí minulý rozpočet (tzv. rozpočtové provizorium u státu). To znamené, že by platila výše záloh na příspěvky z minulého roku. Takže pokud by se naše shromáždění nesešlo, tak by základní funkce SVJ byly ufinancovatelné.

Vlastně by šlo provádět i větší opravy a modernizace, protože schvalujeme dlouhodobý plán údržby, oprav a modernizací. Měli jsme ho na 10 let, nyní ho máme na kratší dobu. Plány na 30 let jsem v reálu v ČR nikdy neviděl, čímž nevylučuji, že někde existují.

Nevím jak to máte zařízeno u Vás. Zda máte možnost nějakého rozpočtového provizoria? V každém případě budete muset nějaké platby platit. Když nebudete vybírat zálohy či příspěvky tak se dostanete do potíží. Za závazky SVJ ručí členové SVJ.

Pokud nejste spokojeni s činností výboru, vyměňte ho.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.