Vložil lake, 16. Prosinec 2014 - 8:50

V úvodním příspěvku této diskuse byl zmíněn dopis právníka správní firmy členům SVJ ohledně nákladů, rozvrhovaných na každou jednotku stejně. Astera citovala z tohoto dopisu: „V souvislosti s NOZ, konkrétně s par. 1180, se mají některé náklady, spojené s vlastnictvím jednotky rozvrhnout na každou jednotku stejně (rovným dílem).“

Toto tvrzení samozřejmě není pravda. Náklady spojené s vlastnictvím jednotky patří nepochybně pod § 1180 odst. 1 NOZ. Proto se rozvrhnou podle spoluvlastnických podílů. Případně se rozvrhne část nákladů ještě jinak, a to v případě, slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání.

Onen právník tedy zjevně patří ke stádu právníků, kteří nedovedou porozumět právní normě jednoduchého práva. Relevantní část zákona zní takto:

„89/2012 Sb. § 1180
(2) Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně.“

Z uvedeného je zřejmé, že způsobem „na každou jednotku stejně“ se nemají nikdy rozvrhovat náklady spojené s vlastnictvím jednotky – ty jsou přece upraveny v § 1180 odst. 1. jednoznačným způsobem. Na každou jednotku stejně se mohou rozvrhnout nanejvýš náklady spojené s holou existencí právnické osoby SVJ a s členstvím osob v této právnické osobě.

Pod tyto „náklady vlastní správní činnosti“ nelze podřadit ani náklady na hlavní činnost SVJ, kterou je veškerá správa cizího domu podle zákona č.89/2012 Sb., ani náklady na vedlejší činnost SVJ, kterou je poskytování služeb podle zákona č.67/2013 Sb. (včetně odečítání náměrů, rozúčtování, vyúčtování a vypořádání plateb za služby).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.