Vložil lake, 21. Říjen 2014 - 6:56

Domníváte se, že vaše Prohlášení vlastníka a ZoVB jsou v rozporu. Neuvádíte ale v čem spatřujete rozpor. Píšete, že se nyní přispívá na správu domu „podle dohody“. Neuvedl jste ale znění dohody. Nemůžete tedy dostat použitelnou odpověď.
------------------------------------------------------------------------------

To, co jste citoval z prohlášení vlastníka, je naprosto totožné s právní úpravou ZoVB, viz § 8 odst. 2 ZoVB. Žádný rozpor zde není. Obsah prohlášení vlastníka jen opakuje znění ZoVB a potvrzuje právní stav, založený zákonem o vlastnictví bytů. Obsah Prohlášení je pro vlastníky jednotek závazný i nadále, v době po zrušení ZoVB; viz § 3028 NOZ. To platí i pro přispívání na správu společných částí, nestanoví li dohoda něco jiného.

Věta uvedená ve vašem Prohlášení se pochopitelně uplatní pouze v případě, že Prohlášení obsahuje „určení společných částí budovy, které budou společné vlastníkům jen některých jednotek“ podle § 4 odst. 2 ZoVB písm.c. Nenapsal jste ovšem zda tento předpoklad je splněn.
------------------------------------------------------------------------------

Není známo, proč jste se v dotazu zmínil o „výlučném užívání společných prostor“. Pouhé užívání společné části domu nemá žádnou spojitost s vlastnictvím společné části domu. Jde o zcela jiné právní vztahy, vzniklé na základě odlišných právních skutečností.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.