Vložil Pope (bez ověření), 18. Říjen 2014 - 13:42

Pane Slavekr, popsal jste celou problematiku výstižně a v zásadě správně. V podstatě jste učinil to, čemu jsem se chtěl vyhnout (proto jsem v jiné diskuzi pouze napovídal…) – totiž aby si naši moudří zákonodárci ještě na poslední chvíli neuvědomili (ono se roznese kdeco), jaký do značné míry paskvil mají „na stole“ před schválením a honem jej „nějak“ neupravovali a my pak museli hledat další legální možnost, jak z toho masakru ven… Ale budiž, je alespoň vidět, že nás „postižených“ odmítajících přijmout nesmysly bez ohledu na konkrétní situaci v domě, je víc.

Nicméně – směrnice EU sice v části, na níž odkazujete, píše, co píše, ovšem zřejmě jste ji nečetl celou (taky jsem se v počátcích hledání oponentního výkladu na tyto věty chytil, jakož i na větu "dálkové vytápění, dálková příprava TUV… tedy domovní kotelny by byly vyloučeny, abych ovšem výklad posléze hodil pod stůl…),protože:

Ve směrnici EU, Čl. 9, bod 3. se píše:
Pokud použití individuálních měřičů není technicky proveditelné nebo není nákladově efektivní, použijí se pro měření spotřeby tepla na každém radiátoru individuální indikátory pro rozdělování nákladů na vytápění, pokud dotyčný členský stát neprokáže, že instalace těchto indikátorů by nebyla nákladově efektivní. V těchto případech lze zvážit alternativní nákladově efektivní metody měření spotřeby tepla.

Čili jistě uznáte, že tentokrát „naši“ zase tolik vedle nešlápli :-)

Jelikož máme kolem sebe několik SVJ, která provozují optimálně (sofistikovaně) seřízené kondenzační plynové kotelny, a „měřáky“ jejich členové před lety vyhodili, aniž by jakkoli za celý dům stoupla spotřeba tepla, a poměrové měření především z obecně známných důvodů rozkrádání tepla striktně odmítají, ujali jsme se s kolegy sepsání rozsáhlého výkladu zahrnující příslušná ustanovení energetického zákona, zákona o hospodaření energií, zákona o službách, zákona o DPH, účetnictví (SVJ) a příslušných prováděcích předpisů a rovněž v jistém smyslu i ustanovení Listiny základních práv a svobod s tím, abychom učinili relevantní závěry, jak legálně vlivu státní direktivy zamezit na pozadí postavení v právním pořádku ČR osoby odpovědné za správu domu a pozemku – SVJ. A stále na tom ještě pracujeme.

Dále už stručně: Náklady za …údržbu a opravy zařízení, stanovené kontroly a revize… nezahrnujte do nákladů tepla. Je-li kotelna součástí společných prostor domu, pak si uvědomte, že veškeré úkony oprav, servisu, revizí atd. nesou vlastníci zpravidla poměrně v závislosti na velikosti svých spoluvlastnických podílů, nikoli v závislosti na velikosti tzv. započitatelné plochy a náměrů vodoměrů TUV. Takováto chyba „vyúčtování“ se objevuje velmi často, čili pozor na ni! Tepelnou energii totiž získáte prostřednictvím zdroje tepla coby společné části domu z paliva, elektřiny, vody a obsluhy. Žádná jiná „komodita“ se přímo „výroby“ tepla neúčastní. Pohybujeme se v prostředí SVJ, což si stále musíme připomínat a uvědomovat!

Jinak se zamyslete nad příspěvkem Lakeho. Zcela správně zdůrazňuje, že SVJ má mít služby, které poskytuje, uvedeny ve svých stanovách včetně způsobů vyúčtování (rozúčtování) či rozdělení nákladů za poskytované služby ze strany SVJ. Jsme ale toho názoru, že v situace nouze lze takto učinit i usneseními přijatými shromáždění a následně je velmi pečlivě a přesně uvést v zápise z tohoto shromáždění s tím, že se „v dohledné době“ uvedenou i ve stanovách – tedy výčet služeb a způsob úhrady nákladů za tyto služby. Ve smyslu provozování individuálního topného zdroje je tedy SVJ v postavení osoby správce zabezpečující služby: Dodávky paliva, dodávky elektrické energie, dodávky vody, obsluhu (provoz) kotelny. A protože SVJ je oprávněno o druzích poskytovaných služeb a způsobu jejich rozúčtování dle ZOVB i NOZ rozhodovat samostatně, tedy abych byl přesný: nejvyšší orgán společenství (shromáždění) je oprávněn rozhodnout, máte vše ve svých rukách, jak s náklady za palivo, EE, vodu a mzdu topiče naložíte. Přičemž obvyklým a objektivním kritériem rozdělení vyjmenovaných nákladů je na straně ÚT započitatelná plocha a na straně TUV náměr vodoměru s tím, že sumu nákladů v Kč vstupujících do složky ÚT/TUV určíte z náměrů kalorimetrů zaznamenávajících konkrétní spotřebu tepla v jedné i druhé „větvi“.

Hezkou sobotu přeje p.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.