Vložil lake, 18. Říjen 2014 - 5:40

Totéž přece obsahuje zákon č. 67/2013 Sb. na jediné řádce:

67/2013 Sb. § 2
(3) Tento zákon se nevztahuje na služby, které si příjemce služeb zajišťuje bez účasti poskytovatele služeb.

Jestliže si vlastníci jednotek zajišťuji některou činnost svépomocí, sami mezi sebou, pak právnická osoba SVJ tuto službu neposkytuje. Není tedy v postavení „poskytovatele služby“ podle zákona č.67/2013 Sb. a tedy nic nikomu nerozúčtuje. To je přece zřejmé přímo ze znění zákona a není nutno o tom dlouze mudrovat.
---------------------------------------------------------------------------

Jediný způsob jak tohoto stavu právně dosáhnout už jsem zde popsal: je třeba ve stanovách SVJ pečlivě napsat taxativní výčet VŠECH služeb, které SVJ poskytuje (a tedy rozúčtuje) příjemcům služeb. V tomto seznamu nebude uvedena služba „dodávka tepla“ podle § 3 zákona č. 67/2013 Sb.. Nebo (pro vyšší právní jistotu) ať je ve stanovách výslovně zmíněno, že tato služba není společenstvím poskytována.

Mimochodem: taxativní výčet všech služeb, poskytovaných společenstvím, má mít ve svých stanovách KAŽDÉ společenství, včetně schválených jednoznačných pravidel rozúčtování pro každou z těchto služeb. Vždyť stanovy jsou smlouvou sui generis mezi právnickou osobou na straně jedné a členy společenství na straně druhé. Tyto základní předpoklady pro řádný výkon činnosti SVJ nejsou v mnoha společenstvích splněny – to je bohužel častý případ, ukázka naprosto amatérského přístupu k věcem správy domu a dodávky služeb.
---------------------------------------------------------------------------

Jestliže si vytápění má zajišťovat vlastník budovy svépomocí, nemůže mu to být uloženo ve stanovách SVJ. Je třeba, aby to bylo výslovně uvedeno v prohlášení vlastníka(1994) budovy, v části nadepsané „Práva a závazky týkající se domu, jeho společných částí a práva k pozemku, která přecházejí z vlastníka budovy na vlastníky jednotek“, viz § 4 odst. 1 ZoVB.

V této části prohlášení má být stanoveno, že na vlastníky jednotek přechází závazek původního vlastníka zajišťovat vytápění vnitřních prostor budovy. Má zde být uveden výčet činností, na kterých se vlastník jednotky podílí vlastní prací (např. přikládání do kotle na uhlí) a uvede se zde jak se vlastníci jednotek podílejí na nákladech souvisejících s vytápěním.

Pokud toto v prohlášení vlastníka uvedeno není, pak nový nabyvatel jednotky může oprávněně prohlásit, že ho žádné házení uhlí do kotle nezajímá a že nic takového provádět nebude.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.