Vložil lake, 19. Říjen 2014 - 19:00

Paní Marie, ještě poslední poznámky ode mne.

Právo zachovat vzhled domu je právem vlastníka jednotky. A právo chránit svůj majetek proti vloupání a krádeži je také právem vlastníka jednotky. Jde tedy o střet dvou vlastnických práv. Proto není jednoznačné jak by soud ve věci rozhodl. Ale přece jenom můžeme odhadovat …

Tento stát má dva základní ústavní zákony: Ústavu a Listinu základních práv a svobod. V Listině je o vlastnickém právu napsáno toto:

Ústavní zákon č. 2/1993 Sb.
(1) Každý má právo vlastnit majetek. Vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu. (…)
(3) Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. 

Převedu to do obyčejné češtiny. Vlastnické právo je chráněno, ale ne absolutně. Není chráněno natolik, aby to vlastníkovi dávalo právo bezohledně odepírat jiným vlastníkům jejich práva bez závažného důvodu. Vám jsou ovšem vaše práva odpírána. Jde o zneužití vlastnického práva na újmu práv druhých, přesně jak se píše v Listině.

A jak je to s těmi „zákonem chráněnými obecnými zájmy“, které také zmiňuje Listina základních práv a svobod?

Já, Vy, každý z nás, včetně vlastníků jednotek ve Vašem domě, máme uloženu zákonnou povinnost předcházet škodám (viz Občanský zákoník, generální prevenční povinnost). Jde-li o objektivně hrozící nebezpečí (byt už byl vykraden), pak reálně existuje nebezpečí škody na majetku, na zdraví či na životě. Předcházet hrozícím škodám je možno například s použitím mříží na oknech. Předcházet škodám je zákonnou povinností každého, bez ohledu na to čí je majetek, kterému škoda hrozí.

Soud by ovšem mohl dojít k závěru, že máte možnost chránit váš majetek jinými způsoby než vnějšími mřížemi. Například instalovat alarm s čidly na skle a okenních rámech, nebo rám s kovovou sítí napojenou na alarm, nebo vnitřní mříže, které nemění vzhled domu, nebo se prostě odstěhovat do bytu, který není v přízemí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.