Vložil lake, 21. Září 2014 - 21:13

Svjvmt napsal: „Díru jste si nechala udělat vy. MŮJ názor – já být v tom SVJ, tak se šprajcnu, abych se na platbě ve váš prospěch podílel.“

To je mudrování bez znalosti právní úpravy. Je-li takovýto neználek předsedou výboru SVJ, je to pro vlastníky noční můra: musí se soudit o každou drobnost, i když na ni mají nepochybně nárok.

Samozřejmě, že SVJ je povinno nahradit veškerou škodu v tomto případě. Jasně jsem napsal, že jde o vyvolaný náklad. O tom zde nemusíme vůbec diskutovat. Pro neználky jako je svjvmt to uvádím v citaci:

89/2012 Sb. § 2926 Škoda na nemovité věci
Kdo, byť oprávněně provádí nebo zajišťuje práce, jimiž se jinému působí škoda na nemovité věci, nebo jimiž se držba nemovité věci znemožní nebo podstatně ztíží, nahradí škodu z toho vzniklou.
89/2012 Sb. § 1183
(1) Vlastník jednotky se zdrží všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; (…).
(2) Při poškození jednotky prováděním prací podle odstavce 1, nahradí vlastníku jednotky škodu společenství vlastníků, a nevzniklo-li, nahradí ji poměrně spoluvlastníci domu. Prováděl-li však tyto práce ve svém zájmu jen některý vlastník jednotky, nahradí škodu sám.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.