Vložil lake, 21. Září 2014 - 10:46

Ing. Vladimír Hrouda napsal: „PENB zpracované při větších změnách dokončených budov před 1. 1. 2013 se nepovažují za průkazy podle zákona 318/2012 Sb.“.

Nepravda. Zákon č. 318/2012 Sb. říká něco úplně jiného: „Průkazy energetické náročnosti budov zpracované přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona jsou platné 10 let od doby svého vypracování a považují se za průkazy podle tohoto zákona s výjimkou průkazu podle § 7a odst. 1 písm. a).“

Vaše tvrzení, pane Hroudo, je zjevně nepravdivé. Zákon neobsahuje co tvrdíte.

Podívejme se blíže na výjimku uvedenou na samém konci citované právní normy. Pan Hrouda se snad domnívá, že výjimka vylučuje použití „starých“ průkazů? To je zjevně nesprávný předpoklad: ve výjimce uvedený „průkaz podle § 7a odst. 1 písm. a“ je přece „nový“ průkaz, který má být nově vypracován a předložen po dni 1. 1. 2013 při větších změnách dokončené budovy. Před tímto datem § 7a v zákonu nebyl a nemohou tedy existovat žádné „staré“ průkazy podle § 7a. Kdyby zákonodárce měl v úmyslu vyloučit desetiletou platnost u „starých“ průkazů, použil by u nich množné číslo a odkázal by na tyto průkazy takto: „… s výjimkou průkazů podle § 6a odst. 2 písm. b zákona č. 406/2000 Sb. ve znění účinném do dne 31. 12. 2012.
---------------------------------------------------------------

Ing. Vladimír Hrouda napsal: „… pokud se dnes v budově neprovádí žádná změna, budova se neprodává ani nepronajímá ani není užívána orgánem veřejné moci, není povinnost zajistit PENB. To se ale mění 1. 1. 2015, kdy musí stavebník, vlastník nebo SVJ pro užívaný bytový dům nebo administrativní budovu zajistit zpracování PENB.“.

Nepravda. Zákon č. 318/2012 Sb. říká něco úplně jiného: že „staré“ průkazy, vzniklé v letech 2007 až 2012, platí deset let, tedy do roku 2017 až 2022, stejně jako průkazy nové. Konkrétně: tazatel, kterého jste Vaší odpovědí na webu uvedl v omyl, se nemusí o nový PENB starat do roku 2020.
---------------------------------------------------------------

Ing. Vladimír Hrouda napsal také: „Obsah i metodika zpracování průkazů se 1. 1. 2013 zásadně změnila.“

Nu a co? Co má být? To není argument. To přece ví každý. Podstatné je, že tyto odlišnosti nevadily zákonodárcům. Jinak by nestanovili v přechodovém ustanovení zákona č. 318/2012 Sb. výslovně, že PENB vystavené podle „staré“ právní úpravy se považují za průkazy podle nové právní úpravy a jsou i dále platné celých 10 let. V zákonu je to přece uvedeno černé na bílém. Je pouze jediný účel, ke kterému nelze „starý“ průkaz použít: změna budovy prováděná po datu 1. 1. 2013, podle § 7a odst. 1 písm. a zákona.
---------------------------------------------------------------

Pane Hroudo, podle profese jste energetický specialista. Nejste právník. V právu se nevyznáte. Nebo nám záměrně lžete? Co píšete je zjevně názor lobby energetických specialistů, kteří se přirozeně snaží „oškubat“ ty, kdo mají PENB z dřívější doby. Protože od vás si nový průkaz koupit nepotřebují. Ekonomické zájmy vaší skupiny by ale neměly vést k podávání nepravdivých informací tazatelům.

Nesnažte se být chytřejší než zákonodárce. Nehledejte v zákonu co v něm není, ale chtěl byste to v něm mít. Nevykládejte zákon podle toho, jak se to energetické lobby zrovna hodí.

Pane Hroudo, spokojte se prosím s Vaším podílem na těch stamilionech, které tečou a potečou do kapes energetických specialistů za nové průkazy KAŽDÉHO domu KAŽDÝCH 10 let znovu a znovu – a to i když nedojde k žádné změně budovy!!!!! Máte zajištěny kšefty až do smrti.

Ovšem majitelé starších průkazů mají od vás, energetických specialistů, pokoj. Alespoň na prvních deset let – viz zákon č. 318/2012 Sb.. Nic s tím nenaděláte.

Hamižnost je ošklivá vlastnost, pane Hroudo. A vede k nečestnému chování.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.