PENB, nepravdy a doba platnosti

Vložil lake, 20. Září 2014 - 9:39 ::

Zase musím zakroutit hlavou nad tím, co všechno jsou schopni vymyslet právní neználci.

Na webu energetického specialisty pana ing. Vladimíra Hroudy http://www.hrouda.cz/p/poradna.html jsem narazil na nepravdivé tvrzení, které je způsobilé uvést v omyl neodbornou veřejnost. (Popisuji zde stav webové stránky ke dni 20.09.2014 06:45; lze očekávat, že pan M.H. obsah svého – jinak celkem přínosného – webu později upraví.)

Na uvedeném webu v rubrice „Otázky a odpovědi“ jsem nalezl tento dotaz a odpověď na něj:

Otázka:
Prosím o radu. Od roku 2010 máme bytový dům po celkové revitalizaci, včetně en. auditu a PENB. V příloze přikládám energetický štítek a chci se zeptat, jestli je dostačující nebo dle nové vyhlášky musíme mít štítek nový?
Odpověď energetického specialisty:
Pokud jste si nechali vypracovat PENB při provedení větší změny v roce 2010 (měnili jste více než 25 % obálky budovy), průkaz se tedy nepovažuje za průkaz podle dnes platného zákona. Pro užívaný bytový dům máte dnes povinnost zajistit PENB do 1. 1. 2015, tedy PENB musíte mít nový."

 
Zdroj: http://www.hrouda.cz/p/poradna.html ze dne 20.09.2014 06:45 hodin

Tato odpověď je nepravdivá. Pan M.H. se nechal zřejmě zmást nesrozumitelně formulovaným textem zákona, nebo protiprávními výklady neználků. Není sám. I jiní energetičtí specialisté se snaží obdobným způsobem poplést vlastníky domů a tvrdí jim, že jejich původní průkaz je neplatný a že tedy musí mít nový. Takto se jim daří získávat nové zakázky na PENB, i když to ve skutečnosti vůbec není potřebné.

Podle zákona č. 318/2012 Sb., kterým byl novelizován zákon č. 406/2000 Sb., platí:

318/2012 Sb. Čl. II
Průkazy energetické náročnosti budov zpracované přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona jsou platné 10 let od doby svého vypracování a považují se za průkazy podle tohoto zákona s výjimkou průkazu podle § 7a odst. 1 písm. a).

Z uvedeného je zřejmé, že PENB vypracovaný podle dřívějších předpisů (před nabytím účinnosti zákona č. 318/2012 Sb., tedy před dnem 1. ledna 2013) platí po dobu 10 let od dne vypracování. To je stejná doba platnosti jako u nových průkazů.

Tvrzení pana Hroudy v odpovědi tazateli bylo tedy nepravdivé. Tazatel si nechal vypracovat PENB podle tehdejších předpisů v roce 2010, při větší změně budovy. Od té doby nedošlo u budovy ke změně. PENB je proto platný do roku 2020. Je pouze třeba neplést si PENB s energetickým štítkem: ten nemůže PENB nahradit.
------------------------------------------------------------------------------

Výjimkou z tohoto pravidla by byl pouze případ uvedený v § 7a odst. 4 zákona č.406/2000 Sb., jestliže po vypracování PENB dojde k větší změně budovy. V takovém případě zákonodárce (celkem logicky) stanoví, že dosavadní průkaz tím pozbývá platnosti a je nutno nechat vypracovat průkaz nový (§ 7a odst. 1 písm. a zákona č.406/2000 Sb.). To dopadá na nová PENB vzniklá od dne 1. ledna 2013 a samozřejmě i na „stará“ PENB vypracovaná podle dřívějších právních předpisů do 31. prosince 2012.

Kdyby si snad tazatel nechal NAPŘED vypracovat PENB v roce 2010 a PAK by provedl změnu budovy, pak takový průkaz by dnes platný nebyl. Jenomže tazatel postupoval opačně: provedl změnu budovy a nechal si při tom vypracovat průkaz PENB. Průkaz tedy zachycuje stávající stav po změně a je platný do roku 2020.

Zákonodárce formuloval příslušnou část zákona č. 318/2012 Sb. amatérsky a ne zcela srozumitelně. Tento příklad ukazuje, jak lehce vznikají ve sněmovně právní paskvily. A pokud se výkladu takového zjevného nesmyslu chopí právní neználci, neštěstí je hotovo. Nu, teď už alespoň víte jak to je ve skutečnosti …

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.