Vložil lake, 18. Září 2014 - 5:12

Technicky vzato jde o SVJ(2000), protože jako právnická osoba mohlo vznikat teprve od 1. července 2000. Rozlišujte dvě různé věci:

  • Vlastnické vztahy mezi vlastníky jednotek navzájem a práva a povinnosti spojené s vlastnictvím se i nadále řídí dosavadní právní úpravou, tedy zákonem č. 72/1994 Sb; viz § 3028 a § 3063 NOZ.
  • Vztah právnické osoby a jejího člena není vlastnickým vztahem a řídí se aktuálními stanovami této právnické osoby.

Právnická osoba může změnit své stanovy kdykoliv. Může přizpůsobit své stanovy zákonu č.89/2012 Sb.. Neexistuje zákon, který by jí to zakazoval. Musí pouze dodržet zákonný rámec.

Na vlastnické vztahy k domu a k jednotkám nemá ale změna stanov žádný vliv. Právnická osoba si nemůže přivlastnit na úkor vlastníka více práv, než jí zákon umožňuje. Uvědomte si, že SVJ(2000) je pouhý sluha vlastníka, který není oprávněn rozhodovat o cizím majetku, kromě záležitostí správy, provozu, údržby a oprav (§ 9 ZoVB). K tomu přistupuje právo uzavírat namísto vlastníka pojištění a právo pronajímat společné části (§ 9a ZoVB).

Pokud snad právnická osoba zasahuje svými stanovami do Vašich práv, nic Vám nebrání napadnout příslušné usnesení soudně ve lhůtě 3 měsíce od přijetí nových stanov.

Neučiníte-li to, pak platí, že s omezením Vašich práv souhlasíte. Povinnosti člena uvedené ve stanovách mohou pak být vymáhány i soudně.

Váš dotaz je ovšem obecný a neurčitý. Musela byste uvést citaci z vašich stanov – v čem spatřujete nějaký rozpor. Teprve potom se můžete dozvědět něco konkrétního.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.