Vložil N. Klainová (bez ověření), 16. Únor 2015 - 22:19

Pane lake, ačkoliv tím nejsem nijak nadšená, musím Vám dát za pravdu, že vyúčtování služeb by se mělo za rok 2014 a další řídit zákonem č. 67/2013 Sb., dále ZoSl, tzn., že by měly přeplatky a nedoplatky záloh vyjadřovat rozdíl mezi skutečnými náklady a přijatými zálohami, a to podle druhů služeb (§ 7 odst. 2).

Zjišťovala jsem ve větších účtárnách i u jedné softwarové firmy, jestli pracují na změně způsobu výpočtů i účtování o „vyúčtování služeb“, ale zatím jsem kladnou odpověď nedostala. Odpovědi byly spíše vyhýbavé, budou to řešit, ale nebude to vzhledem k zažitým postupům výpočtů i účtování jednoduché.

Svoje úvahy včetně variantních příkladů, jak by se dala změněná situace řešit, jsem dala ve třech variantách do e-shopku (www.klaiex.cz – rubrika Různé – příklady) pod názvem „Různé způsoby vyúčtování služeb“. Jeden soubor obsahuje návrhy výpočtů a účtování, druhý je textový – vysvětlující.

Je to pro neúčetní natolik složité, že je zbytečné tady zabírat prostor diskusemi, které by ve výsledku stejně nedospěly k ničemu. Příklady a postupy účtování situované do konce roku 2013 zůstávají beze změny.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.