Vložil N. Klainová (bez ověření), 17. Září 2014 - 8:35

Takto to dopadá, když si každý myslí, že umí všechno. Vezměte si k ruce jakýkoliv účetní program, třeba SimpleUcto, které tu máte zdarma i s mým ukázkovým příkladem z roku 2007, a zkuste si to zaúčtovat. Účet SPOJ 1 budete muset při zadávání do účtového rozvrhu označit číselně a uvést typ účtu (aktivní, pasivní, nákladový nebo výnosový). Účetnictví nezná pomocné technické účty.

Po každém účetním případu musí platit rovnice:

Obraty MD = obraty Dal.

V opačném případě začněte znovu a pokračujte tak dlouho, až tuhle základní zásadu podvojného účetnictví dodržíte.

Potom se pochlubte, na kterém účtu Vám vyšel zůstatek 300 Kč.

Mně vyšel na účtu pro vyúčtování služeb, např. 313, kde jsou na jedné straně převedené skutečné náklady a na druhé straně převedené předepsané zálohy. Tím se oba souvztažné účty,tj. 324 a 315 vyrovnaly a na účtu 311 zůstaly neuhrazené zálohy. Ty je třeba na dlužnících vymáhat, případně, pokud to jde, jim je strhnout z přeplatků.

Konec vyučování, další školení pro začátečníky máte např. v mých rubrikách Poradna a Základy účetnictví s množstvím názorných příkladů účtování v naprogramovaných tabulkách Klaiex. Nabídky jsou na www.klaiex.cz. Zdarma je jen Klaiex 4, který si můžete objednat na tomto portálu, a který máte, jak jsem už uvedla, zaúčtovaný i v programu SimpleUcto, a to od jeho vzniku.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.