Vložil lake, 12. Září 2014 - 11:40

Pane Lukynoo,
nesprávně píšete o jakési „rekonstrukci“, i když šlo pouze i opravu společných částí. Naučte se nazývat věci pravými jmény a nezamotávejte to.

Základní otázkou je zda SVJ skutečně vydalo náklad, o kterém tvrdí, že jej vydalo. Tazvaná „faktura“ neznamená sama o sobě vůbec nic. Jde o kus papíru. Doporučuji Vám nahlédnout do dokladů a účetnictví SVJ. Společenství je povinno prokázat náklad skutečně vynaložený právnickou osobou a řádně zavedený do účetnictví právnické osoby. Není-li to v účetnictví SVJ dohledatelné, pak společenství žádný náklad nemělo, není věřitelem a nemá na úhradu nárok.

Pokud SVJ takový náklad prokazatelně vynaložilo, pak další otázkou je, zda se jednalo o náklad nutný na správu domu (na správu, provoz, údržbu, opravy společných částí). Tuto skutečnost je povinno tvrdit a prokazovat SVJ.

Pokud to SVJ prokáže, posoudí se, zda se jednalo o náklad účelně vynaložený na daný účel. Neúčelnost byste musel tvrdit a prokazovat Vy, například porovnáním s cenou obvyklou za obdobnou zakázku ve stejném rozsahu.

Pokud se jednalo o náklad nutný, pak je ovšem bezvýznamná Vaše poznámka o potřebě souhlasu tří čtvrtin vlastníků jednotek. Toto ustanovení se nepoužije.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.