Vložil ing. Vladimír Hrouda, 4. Září 2014 - 13:19

Povinnost zajistit PENB má vlastník budovy nebo společenství vlastníků. To znamená, že rozhodující je, kdo který dům nebo vchod vlastní či spoluvlastní. Má-li každý vchod společenství vlastníků, tak každé společenství vlastníků musí zajistit PENB. Podrobný komentář k odpovědnosti za zajištění PENB a také podrobnosti o stanovení energeticky vztažné plochy najdete na mém webu.

Upřesnění: Všechna tři SVJ se samozřejmě mohou dohodnout a mohou zajistit jen jeden PENB pro všechny tři vchody. Bude to levnější a ukazatelé energetické náročnosti tak může energetický specialista stanovit přesněji pro celý blok. PENB objedná pověřená osoba.

Pro určení celkové energeticky vztažné plochy (EVP) pro určení povinnosti zajistit PENB je ale určující vlastnictví či spoluvlastnictví budovy. Pokud je jeden vchod ve správě jednoho SVJ, určí se pro účely stanovení termínu povinnosti zajistit PENB EVP pro tento jediný vchod. Ale něco jiného je EVP, která se objeví v PENB, pokud všechny tři vchody zajistí společně jediný PENB (který bude platit i pro jednostlivé byty), ten nemá na určení povinnosti žádný vliv. V případě sporu s kontrolním orgánem má rozhodující slovo SEI (Státní energetická inspekce), nebo lze požádat o výklad MPO (Ministerstvo průmyslu a obchodu).

ing. Vladimír Hrouda +420 739 046 0­41 hrouda1@gma­il.com www.hrouda.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.