Vložil Eva Vlášková (bez ověření), 3. Leden 2015 - 10:42

Se zájmem jsem si přečetla na www.volny.cz/oklokocnik návrh na povinné zveřejňování hlavních výsledků rozúčtování nákladů na vytápění podle bytových jednotek. Autor má pravdu, že není podstatné uvádět vlastníky těchto jednotek; jde o posouzení toho, zda je rozúčtování nákladů jako celek vůbec věrohodné a tedy i platné a ne se nimrat v tom kdo na koho doplácí.

Oceňuji, že autor předeslal vlastnímu rozboru stručný úvod, ve kterém se mu podařilo shrnout hlavní poznatky z analýzy výsledků rozúčtování dokumentoval je pomocí několika přehledných tabulek.

Analýza se určitě nebude líbit spotřebitelům, kteří jsou zainteresováni na tom, aby vše zůstalo při starém. Nicméně těžko mohou něco namítat proti navrhovanému „Přehledu hlavních výsledků“., který se cílevědomě vyhýbá střetu s předpisy o ochraně osobních údajů a směřuje k jedinému cíli – ukázat rozsah korekcí původně vypočtených nákladů, které bylo nutno provést k tomu, aby se odstranily příliš nápadná hausnumera.

A určitě se nebude líbit také MMR; přece nemůže připustit, aby spotřebitelé měli před sebou celkový přehled o rozložení nákladů, z nichž třetinu až polovinu tvoří klamavé údaje.

Osobně jsem uvítala, že autor strhává roušku tajuplnosti z prováděných rozúčtování. Nejde vlastně o nic více než o triviální aritmetické operace aplikované na spoustu jednotlivých bytů, za což si externí firmy nechají královsky zaplatit.

Vlášková

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.