Vložil lake, 11. Srpen 2014 - 13:52

Pane Kolemjdoucí, já mám svatou trpělivost. Proto Vám znovu připomenu, že v této diskusi nešlo vůbec o to co je veřejná listina – tazatel se na toto neptal. Ani se nediskutovalo o tom kdy nastávají účinky rozhodnutí orgánu právnické osoby – tazatel se na toto neptal. Přečtěte si úvodní příspěvek, abyste zjistil situaci tazatele a také to, na co se ptal.

Opakuji tedy tři jednoduchá tvrzení, která byla odpovědí na nesmyslnou „radu“ diskutujícího, který se podepsal „Notářská poradna“:

  • Stanovy jsou účinné vůči každému teprve okamžikem, kdy jsou zveřejněny ve sbírce listin rejstříkového soudu. Nikoliv okamžikem pořízení veřejné listiny.
  • Pokud tazatel chce nahlédnout do platných stanov, či pořídit si jejich kopii, pak jenom blb by běžel za notářem a platil mu za kopii veřejné listiny. Vždyť si může stanovy pohodlně přečíst či vytisknout zcela zdarma, přes web, z PDF souboru ve sbírce listin rejstříkového sou­du.
  • Pokud tazatel snad potřebuje úředně ověřenou kopii platných stanov pro nějaký právní účel, pak jenom blb by běžel za notářem a platil mu za kopii veřejné listiny. Vždyť by mu ta kopie byla k ničemu: neosvědčuje ani zda jde o platné stanovy, ani zda byla tato listina po svém pořízení vložena do sbírky listin RS.

Obsah stanov a jejich platnost vůči každému osvědčuje jedině ověřený opis listiny, která je vložena do sbírky listin rejstříkového soudu. Opisy těchto listin vyhotovuje rejstříkový soud na vyžádání. Pouhou kopii jakési jiné veřejné listiny od notáře si může člen SVJ strčit – jistě víte kam. I když za ni zbytečně zaplatil notáři.

Právě toto bylo cílem nesmyslné „rady“ diskutujícího „Notářská poradna“: aby naivní lidé zbytečně platili notářům za zbytečné ověřené kopie.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.