Vložil Josef Praks, 9. Leden 2015 - 14:26

Vážený pane lake, děkuji Vám za rychlou reakci. Z vaší odpovědi usuzuji, že jinak chápete metodický pokyn MMR k rozúčtování nákladů na teplo, ze kterého cituji: „§ 4 Rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění v zúčtovací jednotce. (1 ) Ustanovení tohoto odstavce představuje prvý krok rozúčtování – rozdělení celkových nákladů připadajících na zúčtovací jednotku za zúčtovací období na dvě části. Složka nákladů, která vyjadřuje náklady na tepelnou energii, která může být dodána do prostoru místností bytu (nebytového prostoru) prostupem stěnami a přestupem z vnitřních rozvodů tepla a která rovněž vyjadřuje část podílu nákladů na vytápění (temperování) společných částí domu se ve vyhlášce nazývá základní a činí 40 – 50% z celkových nákladů.“ Konec citátu. Nikde se tam nepíše, že by se temperování či vytápění společných prostor mělo rozúčtovávat dle vlastnických podílů! Pro ty, kteří nečetli celý metodický pokyn uvádím, že je na: http://www.mmr.cz/…203_2002.PDF

Nemohu souhlasit s Vámi, že měníme pravidla pro rozúčtování nákladů. Základní složka se může pohybovat v rozsahu 40 až 50%, změnu ze 40 na 50% považuji za změnu parametru výpočtu v rámci platných pravidel, nikoliv za změnu pravidel. Změna pravidel by podle mého názoru byla, kdybychom chtěli nastavit základní složku například na 80%, jak doporučuje jeden z odborníků, kterého jste citoval. Změna pravidel je možná jen změnou či nerespektováním uvedené vyhlášky, která pravidla kodifikovala. S takovou změnou by v domě muselo souhlasit 100% vlastníků, což je u nás v domě prakticky nedosažitelné kvórum.

Fixní složka ceny tepla dle mého názoru nepřímo souvisí se spotřební složkou nákladů na teplo. Znovu cituji další část paragrafu metodických pokynů: „Na rozdíl od zbývajícího podílu 50 – 60%, který se nazývá spotřební složkou nákladů, a který vyjadřuje tu část nákladů na tepelnou energii pro vytápění, která se do daného prostoru místností šíří z otopných těles v něm umístěných.“ Konec citátu. Náš dům zaplatí přes 31% nákladů na teplo, aniž by k nám dorazil jediný joule tepla! Poměrové měřiče měří dodané teplo a nemůže se podle nich rozpočítávat fixní složka ceny tepla. Ta jednoznačně dle mého názoru musí být pokryta základní složkou nákladů na teplo.

Jožin

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.