Vložil lake, 9. Leden 2015 - 11:32

Pane Praksi,
pro začátek podotýkám, že připravovaná novela zákona č.67/2013 Sb. nebyla zatím schválena. Parlament ji nyní projednává. Nedříve by mohla nabýt účinnosti od 1.ledna 2016.

K Vašim dotazům:
Součástí vašich pravidel rozúčtování samozřejmě je i prvotní rozdělení nákladů vytápění na základní a spotřební složku. Změní-li se tento prvotní ukazatel, jde nepochybně o změnu pravidel. Můžete ji uplatnit poprvé při vyúčtování za období 2016.

Před časem jsem zde dovodil, že hodnota základní složky by měla být kolem 70%. Pan Klokočník ve svém podrobném článku na TZB-info došel prostým výpočtem k hodnotě 80%. Současná hodnota 40 až 50% nemá fyzikální podklad a je amatérským výmyslem ministerských ouředníků. Nikdy jej nezdůvodnili.
---------------------------------------------------------------------------------

Zcela bez důvodu ovšem směšujete fixní složku ceny (účtovanou dodavatelem tepla) se základní složkou nákladů podle vyhlášky č.372. To spolu vůbec nesouvisí.

Nesprávný je též Váš názor, že by základní složka měla pokrývat vytápění společných částí. Tento názor postrádá logiku, technické i ekonomické zdůvodnění a je v rozporu s právem. Vytápění společných částí je něco zcela jiného, nežli vytápění bytů a nebytových prostorů.

Náklad na vytápění společných prostorů domu je nákladem jednoho odběratele služby – vlastníka domu. Je tedy nutno tento náklad určit a rozúčtovat na vlastníky jednotek podle spoluvlastnických podílů. Pokud snad se „jakoby“ rozúčtuje v základní složce, jde o nesprávný postup. Základní složka nákladů na vytápění se stanoví k jinému účelu a jiným způsobem než spoluvlastnické podíly – podle ZAPOČITATELNÝCH podlahových ploch (postupem podle vyhlášky č.372/2001 Sb.).

Mimo fyzikální skutečnost je Vaše poznámka o „tepelné stabilitě“. Používáte tento pojem nesprávně. Je to (zjednodušeně řečeno) ukazatel rychlosti, s jakou vnitřní prostory vychládají po přerušení dodávky tepla k vytápění budovy, případně jak rychle se oteplují v letním období. To nijak nesouvisí se samotným vytápěním. Jde o neměnnou vlastnost stavby a souvisí to pouze s izolací obálky stavby a s tepelnou akumulační kapacitou použitých stavebních materiálů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.