Vložil lake, 20. Červenec 2014 - 17:31

Mám technickou poznámku:
V textu na více místech zaměňujete pojem „budova“ a „dům“. Platí, že o budově se ZoVB zmiňoval u nemovitosti nerozdělené na jednotky. Jakmile došlo k rozdělení budovy prohlášením vlastníka (na jednotky a společné části ve smyslu ZoVB), používá ZoVB systematicky pojem „dům“.

Dům podle ZoVB se skládá z jednotek a společných částí domu (případně z pozemku věcně příslušného k domu a z věcného příslušenství domu – např. kotelna, kůlny, studna, vodárna, septik atd.).

Poznámka č. 2:
Je třeba rozlišit co je v prohlášení. Pokud v prohlášení je uvedeno „příslušenství bytu“, nejde o věcné příslušenství ve vlastnictví vlastníka jednotky podle § 121 odst. 1 zákona č. 40/1964 Sb.. Jde pouze o příslušenství bytu podle § 121 odst. 2 tohoto zákona. Podle něj platilo, že:

40/1964 Sb. § 121
(2) Příslušenstvím bytu jsou vedlejší místnosti a prostory určené k tomu, aby byly s bytem užívány."
.

Tato definice neobsahuje tvrzení, že by příslušenství bytu mělo snad být automaticky ve vlastnictví osoby, která toto příslušenství užívá. Viz napřiklad: sklepní kóje, společná prádelna, společná sušárna, společná kočárkárna v nájemních domech. Uvedené části budovy jsou podle nájemních smluv příslušenstvím každého bytu, aniž by ovšem byly ve vlastnictví nájemců.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.