Vložil lake, 17. Červenec 2014 - 4:50

Pan Soukup uvádí ustanovení, která na situaci tazatele nedopadá. Je totiž zřejmé, že nemá jít o žádnou změnu velikosti podílů, ani o změnu poměru výše příspěvků na správu podle § 2014 NOZ. Jde přece o pronájem společné části domu – tak to napsal tazatel.

V tomto případě se použijí obecná ustanovení NOZ o spoluvlastnictví, která tyto případy výslovně řeší. Ani ObčZ, ani ZoVB totiž tuto otázku neupravoval. A NOZ v části o rozhodování vlastníků jednotek odkazuje na „zákon“, což je odkaz na ustanovení § 1132.

89/2012 Sb. § 1132
K rozhodnutí, na jehož základě má být společná věc zatížena nebo její zatížení zrušeno, a k rozhodnutí, na jehož základě mají být práva spoluvlastníků omezena na dobu delší než deset let, je třeba souhlasu všech spoluvlastníků.

Pronájem je zatížením nemovité věci (a může být podle NOZ i zapsán v katastru jako břemeno váznoucí na věci). Proto se k rozhodnutí o pronájmu části společného prostoru vyžaduje souhlas všech.

Nicméně má dojít i ke změně vnitřního uspořádání stavby. Bude tedy nutný i veřejnoprávní souhlas Stavebního úřadu se stavbou oddělující přepážky. Nepochybně bude vyžadováno stanovisko Hasičského záchranného sboru.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.