Vložil lake, 15. Červenec 2014 - 8:01

V první řadě je třeba říci, že jste neporozuměl obsahu „letáku“. SBD Krušnohor zřejmě pro SVJ provedl výběrové řízení. Vzhledem k výběru pouze upozorňuje, že shromáždění SVJ vybralo zhotovitele, se kterým pověřený vlastník nesouhlasí.

Není tedy pravda, že by pověřený vlastník „zrušil“ rozhodnutí shromáždění. To ani nemůže, protože shromáždění je nejvyšším orgánem SVJ. Pověřený vlastník je pouze statutárním (výkonným) orgánem.

Statutární orgán je ovšem JEDINÝ výkonný orgán SVJ. Proto samozřejmě může i odmítnout splnit přijaté usnesení shromáždění. Může si udělat co chce. Dokonce je přímo v zákoně uvedeno, že právnickou osobu (SVJ) zavazuje i protiprávní jednání jejího statutárního orgánu:

89/2012 Sb. § 167
Právnickou osobu zavazuje protiprávní čin, kterého se při plnění svých úkolů dopustil člen voleného orgánu, zaměstnanec nebo jiný její zástupce vůči třetí osobě.

V případě, že statutární orgán odmítá splnit řádně přijaté usnesení shromáždění, je vhodné postupovat ve třech krocích:

  1. zamyslet se, zda statutární orgán má dostatečné argumenty pro své rozhodnutí,
  2. uvážit, zda pověřený vlastník nemá přece jen pravdu,
  3. pokud dospějete k názoru, že nemá, není nic jednoduššího než jej odvolat a zvolit statutární orgán v jiném složení.


-----------------------------------------------------------------------------

Postup při celém rozhodování ve vašem SVJ ovšem vykazuje znaky zmatenosti: shromáždění mělo natvrdo ULOŽIT statutárnímu orgánu sv7m usnesením, aby vstoupil v jednání s konkrétním dodavatelem a zajistil konkrétní návrh smlouvy. To ovšem shromáždění neučinilo. Proč?

Dobře je zde vidět nepořádek, přímo bordel v rozhodování, kdy jednotlivé osoby nevědí dobře jaké jsou jejich pravomoci, ani není zřejmé kdo vlastně rozkazuje komu. Vystupuje zde jakýsi „domovní výbor společenství vlastníků“, pak se sešlo shromáždění SVJ, které si odhlasovalo cosi jiného, pak si smluvní správce rozhodne úplně jinak. Dokonce předseda výboru SVJ byl pozván „na kobereček“ a byl potupně povinen zpovídat se představenstu SBD proč si SVJ vybralo právě jednu z uvedených firem.

Ještě štěstí, že předseda SVJ nebyl při té příležitosti svázán a zbičován, ani mu nebyl uříznut nos za jeho neposlušnost.

Čím dříve se zbavíte těchto otrokářských praktik a zvolíte si statutární orgán odlišný od smluvního správce, tím lépe bude pro vaše SVJ. Jeví se totiž, že SBD Krušnohor není zlý sluha (smluvní správce), ale může být zlým pánem (pověřeným vlastníkem), pokud mu to dovolíte. Je to na vás.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.