Vložil lake, 16. Červenec 2014 - 22:26

Pane AsiTak,
v praxi je to většinou tak, že najde-li se v domě pár ochotných vlastníků, skončí jako členové výboru. Na obsazení kontrolní komise jaksi už nejsou lidi. Těžko najdete v domě takové, kteří by toho věděli o právu, plánování, chodu SVJ a účetnictví tolik, aby mohli výbor SKUTEČNĚ kontrolovat.

Problémy mezi vlastníkem a SVJ nelze efektivně právně řešit jinak než jednáním přímo se SVJ, za které jedná statutární orgán. Jakási kontrolní komise je mimo hru.

Pokud existuje neshoda uvnitř SVJ, jediným orgánem schopným vytvářet vůli SVJ – právnické osoby je shromáždění. Nikoliv jakási kontrolní komise. Váš názor o úloze shromáždění je tedy mylný.

Jedině na shromáždění se musí vlastník obrátit, aby pak jako přehlasovaný vlastník mohl předložit svou věc soudu. Dokud jeho návrh neprojednalo (nezamítlo) shromáždění, jeho případný pokus o soudní řešení skončí debaklem, jak už jsem upozornil. Není-li přehlasovaným vlastníkem, nemá u soudu co pohledávat. V tomto je shromáždění jako nejvyšší orgán právnické osoby naprosto nezastupitelné.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.