Vložil lake, 15. Červenec 2014 - 2:08

Pane Soukupe, nepište laskavě ty nesmysly. Se zněním zákonů nejste seznámen a pletete páté přes deváté hůře, než autor úvodního příspěvku.

Spletl jste si označení: to, co jste citoval, je NOZ § 1180 odst. 2. To ale není Váš hlavní problém. Ustanovení § 1180 NOZ se automaticky použijí pouze na ty právnické osoby, které jsou upraveny v NOZ: to jsou nová SVJ(2012), která vznikají od 1.1.2014. Je to v NOZ jednoznačně uvedeno a mohl jste si toho při čtení NOZ všimnout. Že jde o odlišnou osobu od stávajících SVJ(2000) jste mohl zjistit z jednoznačně formulovaného § 3081. Také § 1200 a § 1204 Vám mohly napovědět, že zákonodárce upravil v NOZ novou právnickou osobu, odlišnou od právnické osoby upravené v ZoVB.

Dále: v NOZ chybí jakékoliv přechodové ustanovení,které by přikazovalo aplikovat část NOZ o bytovém spoluvlastnictví na dosavadní právní vztahy. Pokud se tvrdíte opak, jde jen o Vaši neznalost NOZ a Ústavy.

Samotný NOZ výslovně uvádí, že je aplikovatelný na právní vztahy vzniklé dne 1.1.2014 a později. K tomu cituji notoricky známý § 3028 NOZ (který jste si v NOZ snad zapomněl přečíst):

89/2012 Sb. § 3028
(1) Tímto zákonem se řídí práva a povinnosti vzniklé ode dne nabytí jeho účinnosti.
(2) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných; jejich vznik, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.
(3) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dosavadními právními předpisy. To nebrání ujednání stran, že se tato jejich práva a povinnosti budou řídit tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti.

Takže práva a povinnosti vzniklé ze zákona č.72/1994 Sb. a ze stanov SVJ(2000) před dnem 1.1.2014 platí i nadále. Pane Soukupe, Vaše opačné tvrzení je zjevně v rozporu s právem. Stávající SVJ(2000) se i nadále řídí ustanoveními ZoVB a svými stanovami. Není povinno stanovy „opravit“ do konce roku 2016. Mějte se pěkně a příště si přečtěte CELÝ zákon č.89/2012 Sb., než začnete udílet bezcenné rady.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.