Vložil lake, 7. Červenec 2014 - 16:57

Odhlasovali jste si jednorázovou (mimořádnou) zálohu za účelem částečného zateplení domu. Zateplení domu je technickým zhodnocením. Předpokládám, že jste provedení prací svěřili právnické osobě SVJ. Ta je nyní v právním postavení příkazníka podle NOZ a přijala od vlastníků jednotek zálohy na provedení díla.

Jistě jste si odhlasovali nejen výši částky a její účel, ale i termín uskutečnění prací. Teď máte tedy velmi jednoduchou pozici:

  • Pokud dosud nenastalo datum do kdy mělo zateplení být provedeno, záloha zůstává zálohou na budoucí technické zhodnocení domu. Nemáte právo na její vrácení.
  • Jestliže již marně uplynul termín, do kdy mělo zateplení být provedeno, pak složená záloha je plněním z důvodu, který odpadl. Jde tedy o bezdůvodné obohacení příjemce zálohy (SVJ), viz § 2991 a následující NOZ. Protože je zřejmé, že k dojednanému plnění nedošlo, vzniklo Vám rovnou právo na vrácení zálohy. Stačí požádat.

Pokud snad SVJ už v souvislosti s budoucím zateplením mělo nějaké náklady (např. na projektovou dokumentaci), má nárok na jejich úhradu, i když se výsledek nedostavil. V tom případě Vám předloží vyúčtování a vrátí zálohu sníženou o poměrnou část vynaložených nákladů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.