Vložil JUDr. David Vozák (bez ověření), 9. Červenec 2014 - 10:29

Dobrý den,

zde tedy další informace, oddaluje-li dlužník v oddlužení převod bytu na sebe, tak je opravdu důležité, v jaké fázi se jeho oddlužení nachází. Bylo-li již schváleno oddlužení, může majetek nabýt. Otázka je pak samozřejmě za co…

Nebylo-li oddlužení schváleno, je převod na dlužníka samozřejmě rizikový, skutečně by o byt mohl přijít. Nicméně je třeba mít na vědomí, že i podíl v bytovém družstvu je majetkem a má svou hodnotu. A to takovou, která odpovídá hodnotě družstevního bytu, v němž je nájemcem(právě na základě vlastnictví členských práv a podílu v BD).

A zde mám dokonce zato, že podíl může být v oddlužení zpeněžen (někdo jej koupí) a člen přijde o členská práva v BD a může být z nájmu vypovězen.

K dotazu výše: Převod podílu v BD dlužníkem, jenž je v oddlužení, na jinou osobu nelze dle mého provést, neboť dlužník má v oddlužení při procesu jeho schvalování zakázáno nakládat se svým majetkem, a po povolení oddlužení (když mu podíl zůstane) jej sice může převést na jinou osobu, ale výtěžek musí použít na úhrady pohledávek svých věřitelů.

S pozdravem

JUDr. David Vozák, Abivia

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.