Vložil lake, 2. Červenec 2014 - 8:24

Základním problémem je, že zákon č. 133/2000 Sb nepožaduje (ani neumožňuje) rozlišit adresu občana podle čísel bytů v domě. Viz přihlašovací lístek k trvalému pobytu – zde se číslo bytu vůbec nevyplňuje: http://www.mvcr.cz/…r11-pdf.aspx. Před časem se diskutovalo o tom, že by se číslo bytu mělo také evidovat pro účely trvalého pobytu, ale zákon o tom mlčí.

Podle zmiňovaného zákona (§ 10) platí, že ohlašovna sdělí vlastníkovi objektu na jeho písemnou žádost jméno, popřípadě jména, příjmení a datum narození občana, k němuž vede údaj o místě trvalého pobytu, odpovídající adrese objektu. Sdělení ohlašovny podle věty první musí být vlastníkovi objektu doručeno do vlastních rukou.

Nárok na sdělení údajů tedy plyne ze zákona. Má to ale háček: vlastníkem objektu jsou všichni vlastníci jednotek v domě. K žádosti o sdělení údajů o trvalém pobytu musí tedy být připojeny podpisy všech, nebo podají žádost v zastoupení jinou osobou na základě udělené plné moci. Tímto zástupcem vlastníka může být SVJ.

Dále zákon řeší odhlášení z trvalého pobytu. Podle § 12 zákona ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místě trvalého pobytu jen na návrh vlastníka objektu nebo jeho vymezené části nebo na návrh oprávněné osoby. (Oprávněnou osobou je míněn sám přihlášený.)

Z uvedeného je zřejmé, že seznam přihlášených osob v objektu může obdržet pouze vlastník celého objektu, kdežto zrušit údaj o trvalém pobytu může buď vlastník objektu, nebo i vlastník jednotlivého bytu. Musí ovšem prokázat, že dotyčná osoba již na dané adrese nepobývá.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.