Vložil lake, 28. Červen 2014 - 15:22

Takže poslední poznámka: v článku 4 odst. 5 je vlastníkovi zakázáno pořizovat si při nahlížení fotokopie dokumentů. Jde samozřejmě o rozpor s konstantní judikaturou Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu o nahlížení do podkladů:
http://www.portalsvj.cz/…nikum-v-dome#…
 http://www.portalsvj.cz/…do-dokumentu

Pořizování vlastních kopií či fotografií je podle konstantní judikatury součástí práva nahlížet. Zákaz pořizování vlastních skenů či kopií ve stanovách je taková sprosťárna a podraz vůči vlastníkům, že se raději zdržím komentářů, neb bych byl vůči pachatelce stanov paní Kabelkové hrubý jako dlaždič.

Ovšem jsme v oblasti soukromého práva. Pokud je některý vlastník takový osel, že se proti těmto stanovám neobrátí na soud, pak dobře mu tak. Má co chtěl. Stanovy budou platit. Ať si cvičí svou fotografickou paměť. Po návratu domů bude jistě i bez kopie schopen zavřít oči a objevit chybně zanesenou částku v účetní knize, kterou spatřil před třemi hodinami na straně 43, řádek 18, třetí sloupec odleva.

lake

Abych pouze nekritizoval: v tomtéž čl. 4 odst. 5 je docela rozumná a použitelná úprava ke zpoplatnění nahlížení do listin a dokumentů SVJ. Vše má svou cenu – i čas osoby, která musí být při nahlížení přítomna a předkládá vlastníkovi požadované listiny či dokumenty.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.