Vložil N. Klainová (bez ověření), 29. Červen 2014 - 9:42

V ukázce stanov mám mezi právy vlastníků uvedeno:

„Vlastníci jednotek mají právo obdržet nejpozději do konce prvního čtvrtletí následujícího období vyúčtování příspěvků na správu domu a rozhodne-li tak shromáždění vlastníků, mají právo obdržet finanční vyrovnání nevyčerpaných příspěvků na správu domu, a to ve lhůtě stanovené usnesením shromáždění.. ( § 1208 písm. d)). “

Jak má vypadat vyúčtování příspěvků na správu poskytovaných zálohově i těch druhých, tj. účtovaných do výnosů, mám v příkladech Klaiex 19 na www.klaiex.cz i v právě dokončovaném seriálu „Příspěvky na správu z různých úhlů pohledu“ na www.klaiex.webnode.cz.

Z přehledů jsou podíly vlastníků na nevyčerpaných příspěvcích na správu naprosto zřejmé.

SVJ, které předepisuje dva druhy příspěvků (§ 1180 NOZ), vyhotoví dva přehledy, předepisuje-li i příspěvky zohledňující výlučné užívání společných částí podle § 1180, vyhotoví i třetí přehled…

Každý vlastník má možnost zjistit si svůj podíl na nevyčerpaných příspěvcích k poslednímu dni uzavřeného účetního období. Ten může při prodeji jednotky promítnout do prodejní ceny.

Zohledňovat i část roku, ve kterém má dojít ke změně vlastníka, by šlo, ale výpočty by vyžadovaly větší úsilí, které by asi neodpovídalo výslednému efektu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.