Potvrzeno: neexistuje povinnost instalovat registrující přístroje

Vložil lake, 17. Červen 2014 - 5:33 ::

Potvrzeno přímo Ministerstvem průmyslu a obchodu: Povinnost instalovat „přístroje registrující dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům“ dnes neexistuje, i když ji zákon ukládá.

Již delší dobu zde tvrdím, že příslušná část zákona č.406/2000 Sb. je dnes neplatná pro neurčitost a nesrozumitelnost. Ministerstvo do dnešního dne nevydalo příslušnou vyhlášku a nestanovilo o jaké přístroje by se mělo jednat, ani co by tyto přístroje vlastně měly registrovat, ani kde v budově se mají nacházet. Při tom bez prováděcí vyhlášky nelze příslušné ustanovení zákona použít.

Potvtrdilo to ministerstvo průmyslu a obchodu na dotaz pana Bronislava Češky dne 14.5.2014 ve svém oficiálním vyjádření č.j. MPO 23199/­2014. Toto vyjádření je přístupné na webové stránce http://www.rklamia.cz/…k_mereni.pdf. Cituji z textu:

„Ministerstvo žadateli sděluje, že podle ustanovení zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění zákona č. 318/2012 Sb., §7 odst. 4 písm. a), připravuje zákonem požadovaný prováděcí právní předpis.“

Ministerstvo je si tedy vědomo skutečnosti, že bez vydání prováděcího předpisu k zákonu je příslušná část zákona neurčitá, tedy neaplikovatelná. Nic nového: toto tvrdím již od okamžiku přijetí zákona č. 318/2012 Sb.

Třešničkou na dortu je, že MPO v citovaném materiálu poodhaluje tajemství „registrujících přístrojů“ a uvádí co možná jednou bude obsahem oné vyhlášky, až ji MPO vydá.

Ovšem kdo ví, zda ji vůbec někdy vydá. Předvídatelnost kroků státních úřadů je velmi malá: http://www.portalsvj.cz/…byt-jednotek#…. Už dnes je totiž v připomínkovém řízení novela zákona č. 406/2000 Sb. a tajemnné „registrující přístroje“ z něj budou odstraněny – dříve, než se dozvíme o co se mělo jednat: http://www.portalsvj.cz/…byt-jednotek#….

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.