Vložil Anonymous, 7. Březen 2008 - 11:08

Pane L. přetiskuji doslovný článek k vašemu problému – je z něj snad vše jasné. Zdravím Tina

Vlastníkům bytů zaniká členství v družstvu Bydlení a paragrafy Většina členů družstva se domnívá, že po převodu bytu do vlastnictví se nic nezmění, a to ani ve vztahu k družstvu. To ale po právní stránce není možné. Vlastnictví soukromé a družstevní jsou totiž dvě rozdílné formy vlastnictví. Pokud je část domu (byt) ve vlastnictví jeho uživatele, pak musí být tato část domu z družstva majetkově vyčleněna. A pokud vlastník dané části domu nemá v družstvu žádný majetkový podíl, nemůže již být jeho členem.

Nutno si uvědomit, že po převodu bytu do vlastnictví se po právní stránce nestáváme pouze vlastníky bytu, ale de facto spoluvlastníky domu (společných částí) se specifickými právy k užívané části domu (bytu). Nejsme tedy pouze „vlastníkem“ prostoru, kde bydlíme, ale současně stanoveným podílem i spoluvlastníkem všech společných prostorů v domě i části pozemku, na kterém dům stojí. Takto je pak tento právní vztah zapsán v Katastru nemovitostí. Na to navazují samozřejmě zodpovědnosti z toho vyplývající. Právní spoluzodpovědnost spoluvlastníka za celý dům musí být totiž dohodnuta (zvláště z hlediska oprav a údržby) s ostatními spoluvlastníky domu. A to je ten kámen úrazu, neboť při jiné než družstevní formě bydlení jsou tyto dohody mnohem složitější a konfliktnější.

Převod bytu do vlastnictví je dobrovolný akt. Ten, kdo se k němu rozhodne, se sám musí seznámit se všemi výhodami, ale i povinnostmi a možná i riziky s tím spojenými. Pokud někdo využije svého práva a svůj družstevní byt převede do vlastnictví (čímž získá nemalou část dosavadního majetku družstva), nemůže si již nárokovat, využívat a spolurozhodovat o zbývajícím majetku družstva. Tento majetek patří lidem, kteří si na rozdíl od něj ponechali část svého majetku v družstvu a mohou tak získat užitek a výhody, kterým jim z členství v družstvu plyne. Otázky členství v družstvu po převodu bytu (garáže) do vlastnictví řeší i Zákon o převodech bytů. Dle citace tohoto zákona „převodem jednotky družstva (rozuměj bytu, event. garáže) zaniká nárok na vrácení členského podílu, připadajícího na převedenou jednotku a současně i členství v družstvu.“

JUDr. Ivanka Halamová, ředitelka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.