Vložil lake, 10. Červen 2014 - 16:38

Pane Tichondrius,
zde se střídají nic neříkající příspěvky těch, kdo Vám nedovedou nijak pomoci, protože neznají právní úpravu spoluvlastnictví. Takže Vám zkusím dát radu já.

Váš případ je přece velmi jednoduchý. Jste v pozici přehlasovaného vlastníka. SVJ po Vás požaduje, abyste strpěl zásah na vašem majetku. Tímto zásahem Vám má být způsobena újma, neboť se tím zruší zákonná záruka, kterou na Vaše nové radiátory máte.

Jste oprávněn nyní požadovat, aby Vám SVJ nahradilo případnou budoucí újmu a k tomu Vám poskytlo i dostatečnou jistotu. To znamená, že SVJ se zaváže písemně poskytnout Vám na radiátor stejnou smluvní záruku (ve stejném rozsahu a stejném trvání), jako je zákonná záruka, kterou Vám nyní poskytuje prodávající.

Váš požadavek je zcela v souladu se zněním zákona:

89/2012 Sb. § 1131
Rozhodne-li většina spoluvlastníků o opatření potřebném pro zachování nebo zlepšení společné věci a zaváže-li se vůči přehlasovanému spoluvlastníku, že po něm nebude požadovat, aby se na nákladech podílel, nebo že mu nahradí veškerou újmu způsobenou přijatým opatřením a poskytne dostatečnou jistotu, nemá přehlasovaný spoluvlastník právo podle § 1130.

Jinak řečeno: pokud SVJ odmítne poskytnout Vám dostatečnou jistotu (ve formě písemné smlouvy), máte právo obrátit se na soud podle § 1130 NOZ a napadnout přijaté usnesení.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.