Vložil lake, 16. Září 2014 - 3:42

Eviku,
Vaší chybou bylo, že jste připustila demontáž vodoměru. Měla jste trvat na zkoušce na místě. Je přece jasné, že demontáží, přepravou a vyčistěním před metrologickým ověřením se spolehlivě zničil stav, ve kterém vodoměr byl po celou dobu měření v bytě. O zkoušce vodoměru v místě instalace viz https://www.cmi.cz/index.php….

Nicméně protokol o měření Vašeho vodoměru jasně a jednoznačně deklaruje, že vodoměr NEVYHOVĚL a že byl ZNEČISTĚN. Je tedy vyloučeno použít náměr nevyhovujícího vodoměru v závazkových vztazích. Máte mít v SVJ schválená pravidla rozúčtování služeb, s návodem jak řešit právě takové případy. Kopíruji zde na ukázku postup, který na svém webu popisuje jeden z dodavatelů vody:

Zjistí-li se při zkoušce vodoměru vyžádané odběratelem, že:
a) údaje vodoměru nesplňují některý z požadavků stanovených zvláštním právním předpisem, vodoměr se považuje za nefunkční; stanovení množství dodané vody se v tom případě provádí podle skutečného odběru ve stejném období roku předcházejícímu tomu období, které je předmětem reklamace nebo žádosti o přezkoušení vodoměru. V takovém případě náklady spojené s výměnou vodoměru a přezkoušením hradí provozovatel. V případě, že takové údaje nejsou k dispozici, nebo jsou zjevně zpochybnitelné, stanoví se množství dodané vody podle následného odběru ve stejném období roku nebo podle směrných čísel spotřeby vody, pokud se provozovatel s odběratelem nedohodne jinak.
b) údaje vodoměru splňují požadavky stanovené zvláštním právním předpisem, hradí náklady spojené s výměnou a přezkoušením vodoměru odběratel.

Doporučuji oznámit SVJ (písemně a s doručenkou), že požadujete náhradní stanovení spotřeby vody, neboť vodoměr je podle protokolu nefunkční. Napište, že pokud by se pokusili použít náměr nefunkčního vodoměru jakkoliv při rozúčtování a vyúčtování, obrátíte se ihned na Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) s žádostí, aby SVJ byla udělena sankce za porušení zákona o metrologii.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.