Vložil lake, 25. Květen 2014 - 12:49

Pane Pazdero, ptáte se: „Jak donutit dodavatele TUV, aby používal ukazatel GJ/1 kubík TUV?“

Je zřejmé, že si pletete osoby. Není pravdou, že dodavatel tepla by měl něco dodržovat ve vztahu ke konečnému spotřebiteli. Zákon č. 406/2000 Sb. uvádí jasně a jednoznačně komu je uložena povinnost dodržet měrné spotřeby při přípravě TUV v budově:

406/2000 Sb. § 7
(4) Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou dále povinni (…)
c) zajistit při užívání budov nepřekročení měrných ukazatelů spotřeby tepla pro vytápění, chlazení a pro přípravu teplé vody stanovených prováděcím právním předpisem, (…).

Z uvedeného je zřejmé, že povinnost se vůbec netýká dodavatele tepla pro budovu, jak se snad mylně domníváte. Zákonná povinnost dodržet měrné ukazatele je uložena vlatníkovi budovy (t.j. všem vlastníkům jednotek), případně společenství vlastníků jednotek (pokud v domě vzniklo).

Celková energie na přípravu TUV v budově zarhrnuje také tepelné ztráty cirkulací v potrubí uvnitř budovy. V budově, která je pouze částečně obsazena, nebo má extrémně malý odběr TUV, mohou tyto ztráty převyšovat měrné teplo potřebné k pouhému ohřívání teplé vody. Proto je rozhodující osobou pro snížení těchto ztrát vlastník budovy, či SVJ. Pouze vlastník potrubí může zlepšit izolaci cirkulačního potrubí v budově. Dodavatel tepla to za Vás neudělá.

Obracejte se tedy na toho, kdo má podle zákona povinnost s tím něco udělat: touto osobou je SVJ, a také Vy sám jako spoluvlastník společného rozvodu TUV.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.