Vložil lake, 6. Březen 2015 - 19:44

Pane Kubíku, odkazy které dáváte jsou vesměs formulovány poněkud zavádějícím způsobem: jako by v těchto případech SVJ pronajímalo společné části svým jménem, ale příjem z tohoto pronájmu by údajně byl příjmem vlastníků jednotek.

Tak tomu samozřejmě není. Bohužel, autoři odkazovaných zdrojů nezdůraznili, že je tomu jinak, a snad ani netušili proč je to jinak. Viz NOZ:

89/2012 Sb. § 1400
(1) Každý, komu je svěřena správa majetku, který mu nepatří, ve prospěch někoho jiného (dále jen „beneficient“), je správcem cizího majetku.
(2) Má se za to, že správce právně jedná jako zástupce vlastníka.

Právnická osoba SVJ je také správcem cizího majetku a platí pro ni § 1400. Z uvedeného plyne, že při sjednání smlouvy o pronájmu mohu být dva režimy: buď SVJ jedná jako pouhý zástupce vlastníka, nebo jedná svým jménem. Obrat „má se za to“ v textu právní normy říká, že jde o vyvratitelnou domněnku (může tomu tedy být tak i tak).

  • V případě, že SVJ právně jedná jako zástupce vlastníka podle § 1400 NOZ, pronajímatelem není toto SVJ, nýbrž přímo vlastníci jednotek v domě. Napsal jsem už, že nájemné je přijmem pronajímatele.
  • V případě, že SVJ pronajímá cizí majetek svým jménem (např. podle stanov, viz § 1415 odst. 2 NOZ), pak pronajímatelem je samotné SVJ a nájemné je opět příjmem pronajímatele. V tomto případě je povinností SVJ svůj příjem řádně zdanit.

I v účetnictví právnické osoby musí být přijaté částky správně zařazeny: je rozdíl zda SVJ obdrží nájemné jako pronajímatel, nebo tyto částky přijímá jako správce (zástupce pronajímatele).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.