Vložil Evík, 23. Květen 2014 - 8:34

Děkuji Lakemu za návod jak se dostat k řešení, chápu informací z mé strany málo, variant skutečného stavu mnoho.

Předchozí vlastník bytu neobdržel žádnou částku pouze potvrzení na příjem z pronájmu pro rok 2013. Ano dle dopisu správce, který jsem obdržela se tento příjem jeví jako příjem z pronájmu vypočtený pro rok 2013 z roku 2012 a vypořádaný s vlastníkem bytu v roce 2013. Potvrzení zní přesně takto:

Potvrzení:

Potvrzujeme, že vlastník / vlastníci jednotky p. XY obdržel/i v roce 2013 hrubý nezdaněný příjem ve výši xxxx,–Kč. Tento příjem je daňově účinný a jste povinni jej zahrnout do daňového přiznání za rok 2013 ve smyslu ust. § 9 zákona č. 586/92 Sb……………….

Má otázka tedy zněla a zní stále stejně mám i já na takové potvrzení právo pro rok 2013 když jsem se vlastníkem bytu stala v červenci roku 2013? Je argument správce, proč nemám na potvrzení nárok správný? Argument, že tento příjem je správcem vypočítavaný vlastně až v roce 2014 se mi jeví jako účelový. Dle Vaší rady si nechám předložit veškeré smlouvy o pronájmech, abych zjistila kdo je pronajímatelem. Nechám si předložit dokument, ze kterého by vyplývalo, co mám od SVJ dostat v souvislosti s pronájmem mého majetku, v jaké lhůtě a z jakého právního důvodu. Myslela jsem že oním dokumentem jsou tedy právě ty smlouvy o pronájmu. Nejsou? Prosím, poraďte o jaký další dokument mám ještě tedy zažádat, mimo výše uvedených nájemních smluv tak, aby z tohoto dokumentu vyplývalo, co mi má SVJ hradit v souvislosti s pronájmem. Dokument, ze kterého by plynula moje povinnost hradit nějaké platby na účet SVJ jsem obdržela od správce v říjnu roku 2013 a jde o měsíční předpis na hradu příspěvku vlastníka a záloh na poskytované služby. Protože mi předpis byl až po několikeré urgenci doručen až v říjnu začala jsem platit zálohy a příspěvky až v říjnu 2013. Správce mě „zcela po zásluze“ ztrestal a napařil penále za měsíc září. Měsíc září jsem zaplatila totiž až v měsíci prosinci a to až na výzvě správce, že měsíc září není z mé strany zaplacen. Penále jsem ovšem odmítla zaplatit s tím, že nemohlo vzniknout, když jsem předpis obdržela až v říjnu se splatností od měsíce října. Dosud nebylo dořešeno. Ano asi se jevím jako prudič profesionál, ale já se tak necítím, jen nechci být ovcí, která vše bezmyšlenkovitě provede (zaplatí, odsouhlasí atp.a nechá si vše líbit), neboť na oko dobrých a věrohodných argumentů pro správnost toho či jiného konání je vždy dostatek.

Díky za tento web. Evík,

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.