Vložil lake, 21. Květen 2014 - 9:07

SVJ má dvě možnosti: buď bude rozúčtovat službu podle zákona č. 67/2013 Sb., nebo bude dodavatelem zboží podle NOZ a dalších předpisů.

Pokud SVJ postupuje pouze jako rozúčtovatel, to jest nakupuje zboží a energie + rozúčtuje náklady, pak do těchto rozúčtovaných nákladů nelze zahrnout náklady na revize a opravy. Jde o náklad u vlastníka technického zařízení (67/2013 Sb. § 2 písm. d).

Pokud SVJ (nebo jiný subjekt) vystupuje jako dodavatel služby vlastníkům na smluvním základě, započte do ceny veškeré své uznatelné náklady. K tomu viz např. metodika ERÚ ke kalkulaci věcně usměrněné ceny tepla. Sem patří i náklady na opravy a revize, které hradí provozovatel zařízení, ovšem tyto náklady nevcházejí do ceny přímo.

Rozdíl bude patrný například předají-li vlastníci plynovou kotelnu smluvně provozovateli, který se zaváže ji vlastním nákladem provozovat a pro dům dodávat teplo.

  • Prodejní cena tepla mezi dodavatelem a odběratelem (SVJ) bude kalkulována podle metodiky ERÚ.
  • Odběratel (SVJ) bude vlastníkům pouze rozúčtovat náklady na službu „vytápění“. Do nákladů vcházejí „faktury“ od dodavatele tepla za zúčtovací období.

Mohl by existovat i model, ve kterém provozovatel kotelny dodává teplo přímo vlastníkům jednotek (zpravidla přes měřidla tepla (kalorimetry)). Cena tepla bude samozřejmě kalkulována podle metodiky ERÚ. Takový způsob však zákon podmiňuje uzavřením smluv mezi dodavatelem tepla a všemi odběrateli ve zúčtovací jednotce.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.