Vložil lake, 18. Květen 2014 - 18:32

Už se mnohokrát řešilo. Jde o sprostý pokus o podvod, který je ale celkem běžný. Viz http://www.portalsvj.cz/stitky….

Ten, kdo si objednal práce na domě, se přece nemůže naivně domnívat, že prodá svůj byt za plnou cenu a ještě navíc „přehodí“ na kupce dlouhodobé splácení svých dluhů vůči SVJ. Buď Vám měl ty dluhy přiznat a dát Vám slevu z ceny za to, že je převezmete, nebo prodal byt za plnou cenu – ať z ní tedy splatí co dluží SVJ. Třetí cesta neexistuje.

O takovou protiprávní „třetí cestu“ se pokusil vváš ýbor: zkusili Vám s úsměvem a nenápadně předhodit dluhy předchozího vlastníka. Kdybyste z neznalosti začala platit cizí dluh, past by sklapla a výbor by mohl vše vymáhat na Vás – se lživým tvrzením, že jste dobrovolně převzala cizí dluh.

Jo, pohybovat se v českém SVJ je nebezpečnější, než v amazonské džungli plné krokodýlů, nebo na poušti mezi jedovatými chřestýši. Jste na horké půdě mezi švindlíři a bojujete proti zkušenému nepříteli. První kolo se nepodařilo – trik jste prokoukla. Kdo ví, co bude dál. Nejspíše Vám začnou vyhrožovat soudem. Na slabší povahy to zabírá …

Doporučuji ihned ohlásit pokus o podvod ze strany členů výboru. Snažili se, abyste začala platit dluh, který má ovšem vůči SVJ jiná osoba. Tyto podvody jsou časté a spolupracuje na nich jak prodávající, tak statutární orgán SVJ.

Hradit musí samozřejmě i dále ten, kdo dluží. Nejspíše neexistují smlouvy o splácení dluhu, ani splátkový kalendář podepsaný dlužníkem, což je další oblíbený švindl v SVJ – zametání stop. Je však možno prokázat jak výši dluhu, tak osobu dlužníka: vyjde se z obsahu tehdejších usnesení shromáždění, z účetnictví SVJ (úhrada opravy či technického zhodnocení domu) a z toho, že dlužník začal dobrovolně svůj dluh splácet. Tím jej uznal.

Mimochodem, jeden místní popleta argumentuje tím, že údajně „náklady na zateplení jsou náklady na správu domu.“ Tento názor je pro SVJ(2000) samozřejmě nepravdivý, viz § 9 ZoVB. Ale co je důležitější: jde o názor pro věc bezvýznamný. I kdyby se jednalo o náklad na správu, nebo nejednalo, nemáte samozřejmě ani v jednom případě povinnost hradit dluh jiné osoby. Ten, kdo si opravu či zateplení objednal, splácí svůj dluh SVJ. Na tom nic nemění že mezitím prodal svou jednotku. Ať jej tedy splácí dál.

Na Vaši adresu musím poznamenat: jednala jste velmi lehkomyslně, jestliže jste si nenchala před koupí předložit dokumenty o SVJ, jeho dluzích a pohledávkách za jinými osobami. Na tento běžný švindl byste jistě přišla.

Teď, po koupi už nemáte mnoho manévrovacího prostoru. Buď dohoda o slevě a převzetí cizího dluhu, nebo soudní spor, nebo odstoupit od kupní smlouvy. Kolik naivních kupců se ještě spálí?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.